Posjet iz Kine

Velika kineska tvrtka spremna za ulaganja u Varaždinske Toplice

Objavljeno: 26.02.2016. 16:16

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 16:21

Foto: Grad Varaždinske Toplice

Sastankom sa sanacijskim upraviteljem Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, Damirom Mihalićem, te gradonačelnicom Gorankom Štefanić i njenim suradnicima, Sun Guojian, predstavnik China Camc engineering kompanije, započeo je višednevni posjet Varaždinskim Toplicama.

Cilj njegovog boravka je upoznati mogućnosti ulaganja u Varaždinske Toplice budući da je Sun predstavnik tvrtke koja ima značajna ulaganja van granica Kine. Riječ je o ulaganjima u velike infrastrukturne projekte poput gradnje željeznica, ali i ulaganje u gradnju hotela i zdravstveni turizam.

Tema ulaganje i razvoj bolnice

Posjet je započeo radnim sastankom vezanim uz mogućnost ulaganja u obnovu i daljnji razvoj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju te Hotel Minerva. Sanacijski upravitelj Mihalić predstavniku kineske tvrtke do pojedinosti je predstavio tri projekta. Projekt izgradnje novih objekata odnosno hotela, investiciju u Spinalni centar kao i obnovu postojećeg hotela - Minerve. Mihalić je u prezentaciji predstavio postojeće stanje Specijalne bolnice kao i planove njene obnove. Pojasnio je i mogućnosti gradnje novog hotela gdje se tip hotela i njegov konačni izgled može dogovoriti s investitorom.

Na kraju je zaključio da je želja i cilj da Varaždinske Toplice u konačnici postanu vodeća destinacija zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, te jedna od važnijih turističkih destinacija u ovom dijelu Europe, što je svakako interesantno potencijalnim investitorima.

Kina ima spremna sredstva

Sun kaže da njegova tvrtka ima velike mogućnosti za projektiranje i izgradnju novog hotela. Istaknuo je da predstavljeni projekt ima velikih potencijala, a oni kao tvrtka mogu povoljnije preko svog partnera, tvrtke Siemens, nabaviti aparate za opremanje bolnice. Naglasio je veliku zainteresiranost za ovaj projekt, a tome u prilog ide i činjenica da je kineska Vlada predvidjela značajna financijska sredstva za ulaganje u ovaj dio Europe.

Prema Mihalićevim riječima sada je na redu kineska strana koja bi svoju zainteresiranost trebala potvrditi pismom namjere.

Stigli i Šveđani

Osim Suna u posjetu Toplicama su predstavnici iz Švedske, Steffan Erixon, Rosmary Jurašković Erixon, Goran Skrooga i Samir Žero, koji su i posredovali u prvim kontaktima između kineskog predstavnika te Minerve i Grada Varaždinskih Toplica.

U poslijepodnevnim satima gosti iz Kine i Švedske susrest će se s gradonačelnicom Varaždinskih Toplica, Gorankom Štefanić, i njenim suradnicima. Subota je rezervirana za susret s lokalnim gospodarstvenicima te za upoznavanje i razgledavanje samog grada. U nedjelju gosti će u Vidovcu, točnije u Domitrovcu, posjetiti OPG Cafuk. Potom slijedi razgledavanje Varaždina. Posjet završava u ponedjeljak obilaskom nekoliko tvrtki u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Komentari