Varaždinsko zelje na EU sortnoj listi

Objavljeno: 18.07.2013. 09:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska kao punopravna članica bila je obavezna prilagoditi svoje zakone EU legislativi.

Isto tako, za područje poljoprivrede morala je pripremiti sortnu listu biljnih vrsta koje se mogu uzgajati u RH, a koje su sada uključene u EU sortnu listu.

Među čuvanim sortama na prvom mjestu se našla sorta Varaždinski kupus koja se od ukupno 12 čuvanih sorti nalazi na europskoj sortnoj listi EU Plant Variety Database – vegetable species, proizvođač Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda Zdravko Cafuk.

Uz sortu Varaždinski kupus tu su i Ogulinski kupus, Brački jabučar, Šibenski šljivar, Slavonski ljubičasti luk, Domaći liščar – peršin, Feferoni crveni ljuti, Feferoni zeleni blagi, Feferoni žuti ljuti, paprika Podravka, Slavonka, Virovitičanka a zahtjev je predan i za Ludbreški hren.

Obzirom da je trenutno u pripremi službeni stav RH po pitanju nove uredbe o stavljanju na tržište biljnog reprodukcijskog materijala veliki napori se ulažu kako bi se materijali (primjedbe i prijedlozi) što kvalitetnije pripremili.

Velika odgovornost se stavlja na struku ali i sve poljoprivredne proizvođače kojima je cilj uključiti čim više domaćih sorti ili ekotipova na EU sortnu listu, i omogućiti jednostavnije i bolje mogućnosti stavljanja na tržište biljnog reprodukcijskog materijala takvih čuvanih sorti.

Stavljanjem domaćih sorti na sortnu listu osiguravamo na jedan način i očuvanje biološke raznolikosti i identiteta našeg kraja što predstavlja moralnu obavezu ne samo struke i poljoprivrednih proizvođača nego i svih građana RH.

Podružnica PSS-a Varaždinske županije

Mara Bogović, mag.ing.agr.,

viša stručna savjetnica

Komentari