galerijski centar

FOTO: Danas je otvorena intrigantna izložba dvojice nadarenih autora - Mirze Rahmanovića i Denisa Haračića

Objavljeno: 13.04.2017. 20:03

Zadnja izmjena: 13.04.2017. 20:04

Foto: Petra Mlinarić

Danas je u Galerijskom centru otvorena izložba dvojice mladih autora, Denisa Haračića i Mirze Rahmanovića. Izložba je to koja slijedi sintagmu 'Idemo regionalno', te su dvojica nadarenih umjetnika doputovali iz Sarajeva.

Kako kažu, putovali su 14 sati autobusom, zajedno sa svojim djelima koja su bila brižljivo spremljena i čekala svoje izlaganje pred varaždinskom publikom.

Mirza studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, njegov rad je, kako kaže, više baziran na religijskim pričama, posebice onih što se tiču samog nastanka svijeta. Njegovi radovi čine jedan ciklus, a najviše koristi tehniku dubokog tiska, bakropisa, suhu iglu,te se najviše bazira na crtež, na samu vještinu i preciznost dok s druge strane teži samoj slučajnosti, što na kraju rezultira krajnjim likovnim rješenjem.

Denis također studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a zajedno s Mirzom čini kreativno udruženje 'Anima', a dvojac zajedničkim snagama nastoji odgovoriti na životna pitanja koja su bitna njima samima, a teme se mogu prenijeti i na današnje društvo. 

 

Komentari