otvorena do 5. veljače

FOTO: Otvorena izložba fotografija Smiljke Pavlović - u 40 godina rada zabilježeno bezbroj ljudskih priča

Objavljeno: 20.01.2017. 20:04

Zadnja izmjena: 20.01.2017. 20:24

Foto: Petra Mlinarić

Fotoreporterka Smiljka Pavlović fotografijom se bavila četrdesetak godina, a njezine su fotografije bile sastavni dio raznih njemačkih novina i magazina koje su vidjeli milijuni ljudi.

 Nakon završenog školovanja, 1971. godine, Smiljka Pavlović je otišla u Njemačku, planirajući ostati tek godinu, dvije radi prakse, a na kraju je punih 40 godina radila kao fotoreporter u medijima.

Danas je u mirovini, no svejedno uzima fotoaparat kako bi snimala portrete kojima se posvećuje i kojima daje dušu.

Ističe kako je oduvijek voljela ljude, od najmanjeg do najstarijeg te je iz tog poštovanja prema njima, odvojila vremena kako bi nastale kvalitetne fotografije. No, najteže je kad je s kamerom morala biti svjedokom prometnih nesreća, požara, atentata, često riskirajući svoje zdravlje, pa i život.

Iza njenog bogatog radnog, ali i životnog iskustva ostale su brojne uspomene, anegdote, teške situacije preko kojih je trebalo prijeći, no ipak je ostalo suosjećanje za sudionike nesreće. Njezine fotografije su uvijek visoko kotirale među čitateljima, ali i galerijske publike koja je u njima prepoznala dušu, a i svaka sa sobom nosi svoju priču.

Prilikom današnjeg otvorenja izložbe u Galeriji Ajngel fotoreporterka Smiljka Pavlović je svima poželjela neka snimaju fotografije, no da odgovorno postupaju s njima.

 

Komentari