do 26. siječnja

FOTO: Otvorena izložba 'Slom' slikarice Ive Višošević - likovna harmonija u pastelnim bojama

Objavljeno: 15.01.2017. 10:14

Foto: Viktor Hranić

Izložba pod nazivom 'Slom' akademske slikarice Ive Višošević otvorena je jučer u Galerijskom centru u Varaždinu.

Slom' je prva izložba slikarice otvorena u Varaždinu, a ujedno i prva ovogodišnja u Galerijskom centru, koja će biti otvorena za javnost sve do 26. siječnja.

Iva Višošević je do sada za svoj rad primila brojna priznanja, a za ovu izložbu se pripremala posljednih godinu i pol dana.

- Smjernice za ovu izložbu su mi bile traženje međuprostora unutar samog prostora te apstraktni smjerovi koji su me navodili kako unutar samih misli, tako i direktno na podlozi – rekla je akademska slikarica te istaknula kako je kroz jednu apstrahiranu površinu tražila jedan smjer linija, prostora i međuprostora, a ujedno i sebe.

Povjesničar umjetnosti, Feđa Gavrilović je predstavio umjetnicu i njezin rad dodajući kako se ciklus zove 'Slom' zato jer na njemu vidimo sukobljavanje, kontrapunkte različitih pristupa, različitih metoda i različitih ritmova unutar crteža.

- Umjetnica se bavi klasičnim crtežom u kojem kombinira mekoću svog medija, a to je olovka u boji. Kombinira i mekoću pastelnih boja sa snažnim kontrapunktovima i snažnim sukobima različitih silnica koje vidimo na tim njenim crtežima. Na crtežima ona ispunjava različita područja s tim mekim teksturama i na taj način stvara kompozicije iz isključivo vlastitog osjećaja za estetiku, iz vlastitog osjećaja za likovnu harmoniju, a mjesta koja ne iscrtava i koja ostaju bijela, su poput skele koja drži tu cjelokupnu sliku. - rekao je Gavrilović.

 

Komentari