'švedska grenčica' i 'pusti otok'

FOTO: Promocija romana Ines Hrain: 'Sve ono što se ne usudim reći javno, kažem u svojim knjigama'

Objavljeno: 09.03.2017. 20:29

Zadnja izmjena: 09.03.2017. 20:31

Foto: Petra Mlinarić

Varaždinci večeras u kafiću Bard imaju priliku uživati u predstavljanju romana proizašlih iz pera popularne varaždinske književnice, Ines Hrain i to pod nazivom 'Švedska grenčica' i 'Pusti otok', ali i u bogatom popratnom programu.

Promocija je za književnicu bila od velike važnosti, budući da je prva samostalna od promjene izdavača, a uz suradnju udruge Ritam misli.

Roman 'Švedska grenčica' bi se ukratko mogao opisati riječima: napet, duhovit i životan krimić' čija se radnja događa u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, dok je 'Pusti otok' roman za mlađu generaciju, a priča o dvoje mladih koji su završili na nenastanjenom otoku u Jadranu.

Inspiraciju za 'Švedsku Grenčicu' književnica je pronašla u priči o starici nađenoj mrtvoj na livadi, a za koju se pričalo kako je netom prije potpisala da jednom muškarcu daje stan, zapravo, da je potpisan ugovor o doživotnom uzdržavanju, te da mu je ona dala novac unaprijed.

- Onda sam si odmah pomislila, sa svojim kriminalističkim umom - da nje njoj taj muškarac nešto podmetnuo, ali i da potencijalno postoji više sličnih priča. - objasnila je Ines Hrain povezanost s radnjom 'Švedske Grenčice', a koja i govori o ubojstvima starica.

Budući da je jedan roman izdan prošle, a drugi pretprošle godine, poznat je i odaziv publike, kao i kritičara. Naime, 'Pusti otok' je dugo bio na 4. mjestu najčitanijih knjiga, dok je 'Švedska Grenčica' također dio liste najčitanijih.

O tome što joj njezini romani znače, književnica je rekla sljedeće: 'Ja sam povučena i sramežljiva osoba i sve ono što se ne usudim reći javno, kažem u svojim knjigama. I ako mi netko ide na živce, prikazat ću ga nekim ružnim likom. Isto je i sa svim lijepim stvarima koje mi se dogode u životu, ali i sa stavovima koje mi je lakše izreći u knjigama.'

 

Komentari