"Automobil grofa Rudolfa" u Zagrebu

Grofice Lujze Erdődy upoznala posjetitelje muzeja o životu svog supruga

Objavljeno: 02.03.2016. 11:21

Zadnja izmjena: 02.03.2016. 14:53

Foto: Grad Novi Marof

Uz izložbu "Automobil – kultura mobilnosti" Tehničkog muzeja Nikola Telsa iz Zagreba održana je prigodna dramsko-scenska igra tijekom koje je dvojnica grofice Lujze Erdődy, Dubravka Baneković, okupljene posjetitelje izložbe i muzeja upoznala s događajima iz života grofičina supruga Rudolfa odnosno s njegovom strasti prema automobilima i brzoj vožnji.

Luda vožnja grofa Rudolfa

Dramsko-scenska igra nastala je na temelju podataka iz tiskovina onog vremena. Interesantan podatak donose ondašnje „Varaždinski viesnik“ kako je 19. 1. 1902. godine grof Rudolf na automobilu stigao „sa svoj imanja u Novom Marofu u Zagreb za dva sata.“  Grof Rudolf Erdődy bio je i prvi predsjednik Hrvatskog automobilskog kluba osnovanog 1906. godine u Zagrebu. Tjedne novine iz 1907. godine Hrvatske pravice zabilježile su pritužbe mještana Petrijanca na prebrzu grofovu vožnju na cesti Varaždin – Ptuj.

Dinamičnosti dramsko-scenske igre pridonijele su Iva Jež i Helena Baneković koje su kao malene seljačke djevojčice, Marica i Magda, slikovitim kajkavskim narječjem opisale grofov automobil. Autor teksta dramsko - scenske igre je Tibor Martan.

I popratni sadržaj...

Po svršetku izvedbe dramsko-scenske igre dvojnica grofice Lujze prošetala je muzejom dijeleći kruščiće od lana. U predvorju muzeja vjerne „grofične“ pratiteljice Ana Martan, Štefanija Vuk i Jasna Jež okupljenima su demonstrirale izradu grofičinih ruža od krep-papira.  Događaj je organizirala i javnosti predstavila uz voditelja projekta „Grofica Lujza“ Tibora Martana i muzejska pedagoginja Tehničkog muzeja Nikola Tesla Katarina Ivanišin Kardum.

Komentari