Bilo smo na izložbi

Ivan Mladenović skulpturama doveo mezoameričku mitologiju u Varaždin

Objavljeno: 14.01.2016. 21:11

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 15:37

Foto: Josip Novak

Varaždinski akademski kipar, Ivan Mladenović danas se u Galerijskom centru prvi put predstavlja kulturnoj javnosti izložbom naslovljenom 'Čekanje'...

Kiparu je to prvo predstavljanje nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Galerijski centar će nastojati izložbeni prostor pretvoriti u platformu za promociju mladih ljudi poput Mladenovića, te stručnjaka u kulturi.

Jedna od njih je povjesničarka umjetnosti Ana Kaniški koja je napisala predgovor u katalogu, naglasio je Ivan Mesek, ravnatelj GC Varaždin.

Mladenović se varaždinskoj publici predstavio trima velikim skulpturama pod nazivom 'Pas boje sunca', 'Čekanje vjčnosti' i 'Melnkolija', rekla je Ana Kaniški.

- Autor je između ostalog nadahnuto povezao mezoameričku mitologiju s psom koji prati pokojnika i njegovu ljudsku dušu. Zanimljivo je da u današnje vrijeme umjetnici ponovno pribjegavaju drvu kao materijalu u kojem stvaraju – naglasila je Kaniški.

Na nju se nadovezao Mesek dodavši da se „mladi umjetnici moraju izraziti o likovnim pojavnostima“.

Galerijski centar će im za to zasigurno pružiti priliku, a kakva je bila atmosfera na otvaranju izložbe Ivana Mladenovića pogledajte u našoj galeriji fotografija: 

Komentari