Natjecanje "Antonín Dvořák"

Jurici Hreniću druga nagrada u kategoriji juniora na uglednom međunarodnom natjecanju za skladatelje

Objavljeno: 14.08.2016. 14:26

Zadnja izmjena: 14.08.2016. 14:31

Na sedmom međunarodnom natjecanju za skladatelje Antonín Dvořák, koje odaje počast velikom češkom skladatelju Antonínu Dvořáku i njegovim glazbenim dostignućima, sudjelovao je Jurica Hrenić, koji je prvi put predstavljao Hrvatsku u kategoriji juniora.

Na ovogodišnjem natjecanju, koje je podijeljeno u dva kruga, sudjelovala su 24 natjecatelja iz ukupno 14 zemalja. U prvom krugu natjecanja šesteročlani žiri iz Seoula odlučuje o skladbama pristiglim na raspisani natječaj.

Odabranih 24 najboljih skladbi omogućuju njihovim skladateljima prolazak u drugi krug. Hrenić je u drugi krug prošao sa skladbom Concerto grosso za trubu, klavir, udaraljke i tamburaški orkestar, koja je praizvedena na njegovom autorskom koncertu u Osijeku i Koprivnici. Spomenuta skladba bila je predmet rada pod mentorstvom prof. Davora Bobića.

Drugi krug natjecanja održao se u Pragu na Praškom konzervatoriju od 25. do 29. srpnja, gdje su kandidati podijeljeni u dvije skupine (juniore i seniore) imali zadatak u pet dana napisati dvije skladbe na zadane teme iz glazbene literature.

– Cijelo natjecanje posebno je po tome što skladatelji imaju kratak vremenski rok, ograničene uvjete rada i određeni raspored za skladanje. Od zadane dvije skladbe, jedna skladba morala je biti stroga forma (fuga, passacaglia, kanon ili varijacije), a druga je bila slobodnog tipa. Skladbe su mogle biti vokalne, instrumentalne ili vokalno-instrumentalne, a instrumentacija je bila također dana na izbor kandidatima. Peti dan natjecanje završava i skladatelji prijavljuju napisane skladbe o kojima žiri odlučuje i dodjeljuje nagrade. – objašnjava Hrenić.

Svečana ceremonija dodjele nagrada održala se 1. kolovoza u koncertnoj dvorani Rudolfinum, gdje je dodijeljeno ukupno 14 nagrada, od kojih su prve tri nagrade u kategorijama juniora i seniora, ali i još osam posebnih nagrada. Sa skladbom Divertimento za gudački orkestar Hrenić je dobio nagradu za najbolju slobodnu skladbu, zajedno sa skladbom New World Variations nagradu za najbolju glazbu baziranu na temama Antonína Dvořáka i, naposljetku, drugu nagradu u kategoriji juniora.

 

Komentari