grad kulture

U razmaku od samo sat vremena u Varaždinu otvorene dvije zanimljive izložbe

Objavljeno: 21.09.2017. 20:13

Zadnja izmjena: 21.09.2017. 20:25

Da je Varaždin uistinu grad kulture potvrđuje i činjenica da su danas u razmaku od svega sat vremena - i na udaljenosti od stotinjak metara - otvorene dvije izložbe suvremene vizualne umjetnosti.

Tako je u 18 sati na FOI-u otvorena izložba Fotokluba Sloboda pod nazivom "Zelena i plava Hrvatska". Izloženo je 30-ak fotografija na temu prirodne, kulturne i tradicijske baštine Hrvatske. Svoje radove predstavilo je 11 autora, najeminentnijih hrvatskih fotografa. Osim trojca iz Splita u sastavu Goran Leš, Tom Dubravec i Duje Klarić, Varaždin predstavlja čak 8 naših vrhunskih fotografa. Izložba spaja hrvatski sjever i jug kroz fotografiju.
- Fotografije nude dragocjeno putovanje kroz vrijeme te daju uvid u sve posebnosti hrvatskog prostora od antičkih vremena, umjetničkog uzleta u vrijeme renesanse i baroka pa sve do modernog doba. – rekao je predsjednik Fotokluba Sloboda Željko Hajdinjak.
Izložbu je otvorio Neven Vrček, dekan varaždinskog FOI-a, koji je naglasio kako mu je iznimno drago što otvara već treću izložbu fotografija u prostorima FOI-a.

Probijanje granica među dimenzijama

A u Galerijskom centru otvorena je izložba splitskog umjetnika i profesora na Akademiji Slobodana Tomića pod nazivom "Perforacije". Ta riječ simbolizira simbolizira probijanje opne koja predstavlja perceptivnu granicu među dimenzijama. Grafički radovi se postavljaju u prostor kao kulise i stvaraju zanimljiv odnos između plošne, trodimenzionalne i animirane grafike. Drugi segment izložbe predstavljaju višekanalne animirane sekvence koje se "loopaju" na ekranima. To su pikselizirane 3d animacije koje sadržavaju spoj arhitekture i figura te stvaraju zanimljiv fiktivan prostor.

Komentari