U Marofu počeli 'Rabuzinovi dani'

Unikatni porculan oslikan rukom Ivana Rabuzina nakon dugo godina izložen javnosti

Objavljeno: 29.03.2016. 20:40

Zadnja izmjena: 29.03.2016. 20:59

Foto: TZ Novi Marof

Povodom još jedne obljetnice rođenja međunarodno poznatog i priznatog slikara naive Ivana Rabuzina, danas je u novomarofskom Kulturnom centru otvorena izložba naslovljena “Rabuzinovi dani“...

Podsjećamo, slavni slikar oslikavao je porculan za poznatu tvornicu Rosenthal, te je tako nastala vrijedna obiteljska zbirka porculanskog posuđa koja je nakon dugo godina ponovno izložena za razgled kulturnoj javnosti.

Na otvorenju izložbe prigodnim riječima nazočnima su se obratili ravnateljica POU Novi Marof, Ivana Kušek, te gradonačelnik Siniša Jenkač.

- Posebno me raduje govoriti u ovoj prigodi s obzirom da sam osobno poznavao Ivana Rabuzina i cijelu njegovu obitelj. Često sam u igri boravio u njihovoj kući, ne shvaćajući tada važnost i veličinu djela ovog proslavljenog slikara – naglasio je Jenkač.

Inače, ovogodišnji "Rabuzinovi dani" započeli su sudjelovanjem Srednje škole Novi Marof na likovnoj radionici, doznajemo od Renate Horvatić, voditeljice ureda Turističke zajednice Novog Marofa, koja je uz Gradsku knjižnicu i Čitaonicu te Kulturni centar “Ivan Rabuzin“ organizirala manifestaciju.

U sklopu otvorenja izložbe u Kulturnom centru Ivan Rabuzin održana je projekcija filma o radu i životu Ivana Rabuzina pod nazivom 'Ključ sreće', kojeg je Režirala  Gordana Brzović, prema ideji i scenariju Svjetlane Sumpor. Snimatelj je Dragan Ruljančić, a glazbu za film skladao je Alfi Kabiljo.

Na život i rad slikara posebno se osvrnuo Mato Kopjar, Rabuzinov osobni prijatelj i odličan poznavatelj povijesti Novog Marofa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari