Varaždin domaćin ansambala

Završila je 3. Folkofonija - organizatori zadovoljni, a Varaždinci oduševljeni

Folkofonija (JV)

Objavljeno: 11.07.2016. 08:07

Zadnja izmjena: 11.07.2016. 08:08

Foto: Folkofonija (JV)

Varaždin je posljednjih četiri dana bio domaćin folklornih i tamburaških ansambala iz Varaždina, Hrvatske i inozemstva, uz domaćine iz Centra tradicijske kulture, organizatora 3. Folkofonije.

Posljednje večeri, jučer, 10. srpnja, publika na Kapucinskom trgu, ali i na ulicama i trgovima središta grada, mogla je vidjeti KUD „Ekrem Mujkić“ iz Sarajeva (BiH), HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice (Srbija), Folklorni ansambl Ungaresca iz Szombathelyja (Mađarska) i Folklornu skupinu Prosvetnega društva Anice Černejeve Makole (Slovenija).

– Drugi put smo u Varaždinu i već smo se udomaćili. Ideja FolkoFonije s folklornim i tamburaškim ansamblima na zajedničkom festivalu je odlična. Folklorni ansambli nemaju prečesto priliku predstavljati se na ovakav način, kao ambasadori svoje kulture i tradicije. – rekao je Eldin Kurtanović iz sarajevskog KUD-a.

Folklorna društva iz susjednih zemalja u Županijskoj je palači u nedjelju primio zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

– Prvog dana organizirali smo folklorni dječji tabor, a drugog dana tabor tradicijskih glazbala. Odaziv je bio više nego zadovoljavajući s obzirom na to da smo za prvi put htjeli ispitati isplati li se tako nešto organizirati. – rekao je umjetnički voditelj CTK-a Krešo Plantak.

Plantak je najavio je da će se 4. FolkoFonija proširiti na varaždinske kvartove, gdje će društva animirati građane.

– Koncept festivala s dječjom večeri, večeri tamburaške glazbe te večerima domaćeg i inozemnog folklora publika je dobro prihvatila. Promijenili smo termin u odnosu na prve dvije godine, kad smo bili vezani uz Špancirfest, i mislim da smo pogodili. Varaždinci vole folklor i program je bio dobro popraćen. – istaknuo je Plantak.

Podsjetimo, u četiri dana FolkoFonije, uz članove Centra tradicijske kulture Varaždin, nastupili su veliki tamburaški orkestar „Vasa Jovanović“ iz Novog Sada, tamburaški orkestar „Petrovi tamburaši“ iz Šempetra, ovogodišnji najbolji tamburaški sastav u Sloveniji, Varaždinski tamburaški orkestar, Klub za starije osobe Varaždin, KUD „Tomislav“ iz Županje, KUD Donja Dubrava, Kulturno-umjetnička udruga „Ivan vitez Trnski“ iz Nove Rače te gosti na nedjeljnoj gala večeri inozemnog folklora, KUD „Ekrem Mujkić“ iz Sarajeva, HKC „Bunjevačko kol“o iz Subotice, Folklorni ansambl „Ungaresca“ iz Szombathelyja i Folklorna skupina Prosvetnega društva Anice Černejeve Makole.

Komentari