varaždinski mladi talenti

eTV|FOTO: NAJBOLJI U DRŽAVI 18-godišnji Stjepan i 10-godišnja Lana oduševit će vas svojom svirkom

Objavljeno: 23.02.2017. 19:06

Zadnja izmjena: 23.02.2017. 20:12

Foto: Viktor Hranić

Rijetko koja škola ima toliko državnih prvaka kao što je to slučaj u Glazbenoj školi Varaždin. Ovih su se dana dvoje njihovih gitarista vratili s titulama državnih prvaka - i nama je to bio više nego dovoljan povod da ih posjetimo.

Ne samo da su Lana Lešnjak i Stjepan Bosilj mladi i simpatični, oni su nadasve odlični glazbeni talenti, koji bi - ukoliko ustraju - mogli postići još dosta uspjeha u glazbi. Njihov profesor Moreno Vinceković itekako ima razloga za zadovoljstvo.

Trema samo na početku

Lana je učenica 2. razreda Glazbene škole, a ujedno pohađa i 6. osnovnu. Ne voli pričati o školi, škrta je na riječima i kad treba opisati svoju nedavnu pobjedu na državnom natjecanju osnovnih glazbenih škola u Novom Marofu.

- Na početku sam se malo znojila, a onda sam nastavila svirati i bilo mi je dobro. Pa sam čekala rezultat. - bilo je sve što smo uspjeli izvući iz nje.

A rezultat je bio ne samo prvo mjesto nego i prva nagrada. To znači da je ostvarila više od 90 bodova za svoj nastup. Iako nije bila razgovorljiva, dovoljno je rekla svojim kratkim nastupom. Svira s lakoćom flamenco, osjeća glazbu i ne čudi da je i žiri prepoznao njezin talenat. A tek je druga godina gitare, instrumenta za koji ju je zainteresirala njezina mama.

'Želim ostati u Hrvatskoj'

A za Stjepana se slobodno može reći da je već zavidno ovladao ovim instrumentom. Smiren i tih svoju mladost i energiju pokazuje tek kada zgrabi gitaru. On je u Poreču osvojio prvo mjesto i prvu nagradu - dakle, nastup je ocijenjen s najvišim ocjenama. 

- Prvi sam nastupio, nije bilo pritiska, tako da je sve bilo odlično. - priča o svom nastupu kao da je njegov uspjeh nešto uobičajeno i svakodnevno. Potom priznaje da ga je na gitaru upisala njegova mama dok je išao u drugi osnovne, a da prethodno nije ni razmišljao o sviranju. Sad, pak, sebe vidi prije svega kao gitarista. Već ovoga ljeta aplicirat će na glazbenim akademijama od Zagreba do Augsburga. Svi oni primaju tek po 2 studenta, tako da je primoran pokušati na više mjesta.

- Želim ostati u Hrvatskoj, a onda pokušati preko projekta Erasmus ići u inozemstvo. - govori trezveno o svojim planovima, svjestan da u našoj zemlji ne cvatu ruže za klasične gitariste. Voli i jazz, nedavno je nabavio i električnu gitaru na kojoj uspješno uvježbava bravure Joe Passa, George Bensona i ostalih velikana.

eTV ekskluzivno za vas

Namjesto jednog eTV priloga, ovaj put odlučili smo napraviti ih čak tri. U prvome od njih možete vidjeti isječke njihovih današnjih nastupa pred našom kamerom i kratke izjave.

Potom donosimo Stjepanovu kompletnu izvedbu skladbe Sonatina, stavak Allegreto, španjolskog skladatelja Federico Moreno Torrobe.

 

A na kraju, Lana Lešnjak izvodi Španjolski ples Malaguenu. Uživajte u njihovom muziciranju, Varaždin je i dalje rasadnik sjajnih glazbenih talenata.

 

Komentari