FOTO: Naši robotičari rasturili u Kini, sa Svjetskog prvenstva vratili se puni pehara

Objavljeno: 25.07.2015. 09:36

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 14:31

U Kini, u Heifeiju, gradu sa sedam milijuna stanovnika, od 17. do 22. srpnja održano je Robocup Junior svjetsko natjecanje u robotici, a hrvatska ekipa ese vratila puna pehara.

Ove godine su se pravila u Rescue Line kategoriji značajno promijenila te su ekipe imale puno problema s rješavanjem zadataka. U toj su kategoriji  Hrvatsku predstavljale 2 ekipe.
Osnovnoškolska se natjecala pod imenom Croatian Robotics Society u sastavu Marko Pongrac i Jurica Jerinić iz Zagreba, Nera Kuzminski iz Varaždina te Patrik Sivec Starinec iz Budinščine s mentorom Jelkom Hrnjić i osvojili su sedmo mjesto od 20 ekipa  i nagradu za najbolje hardversko rješenje robota.

Srednjoškolska ekipa Robofreak Croatian team u sastavu Matej Novosad, Andro Katanec iz Zagreba te Branimir Ćaran iz Dugog Sela sa mentorom Ivicom Kolarićem je bila najuspješnija i osvojila je 2 pehara. Jednog za plasman u pojedinačnom natjecanju te drugi u supertimovima s Meksikom.

U kategoriji Rescue Maze, ekipa Croatian Robotics Association u sastavu Ivan Kolarić iz Varaždina i Janko Pribičević iz Zagreba s mentorom Ivicom Kolarićem, osvojili su pehar za drugo mjesto u pojedinačnom dijelu natjecanja. Četvrta ekipa u kategoriji Lightweight Soccer Secondary koja je ove godine prvi puta uvedena u natjecanje Hrvatskoj, pod imenom CRO School book i u sastavu Roko Parać i Matko Pribičević iz Zagreba te Filip Kuzminski iz Varaždina, osvojili su pehar za prvo mjesto u natjecanju supertimova.

Mentori Hrnjić i Kolarić su iznimno zadovoljni postignutim rezultatima, stečenim znanjem i timskim radom ekipa.

- Koliko god smo puno radili na pripremama za natjecanje i znali da su ekipe i roboti spremni za najveće izazove, svejedno sam bio dosta nervozan i prije i za vrijeme natjecanja - istaknuo je prof. Kolarić koji već razmišlja što sve treba odraditi za sljedeće natjecanje RJC u Australiji na koje nekoliko naših ekipa ide u listopadu.

- Naš ambasador u Australiji, Damir Kušen, je volontirao u organizaciji natjecanja u Kini ali je puno vremena odvojio i za naše ekipe i uvijek im bio na usluzi te mu ovom prilikom još jednom zahvaljujemo - poručili su it hrvatskog tima.

Natjecanje Robocup Junior se svake godine održava u drugoj državi pa je tako ove godine natjecatelje ugostila Kina. Organizacija je bila odlična, kažu robotičari, s puno volontera koji su stalno bili na usluzi sudionicima.

- Budući da većina Kineza ne zna engleski jezik, njihova pomoć oko prevođenja nam je uvelike olakšala sporazumijevanje. Razina kontrole i sigurnosnih mjera u Kini je vrlo visoka s puno službenih osoba na svim mjestima, od dvorane, dućana, ulica, parkirališta i  drugo iako smo se uvjerili da su domaćini bili iznimno ljubazni i susretljivi svuda gdje smo se kretali i nismo imali osjećaj da su sve te kontrole potrebne. Ono što nas je najviše iznenadilo je da su cijene veće nego kod nas budući da smo o Kini imali sasvim drugu predodžbu - prisjetili su se naši robotičari.

Rescue Line kategorija je značajno modificirana pa su sada žrtve koje treba "spasiti" u obliku loptica, a crta koju treba pratiti je vrlo maštovita s puno prepreka, dijelova bez crte, zavoja i drugih ometanja koja predrstavljaju ruševine iz koje roboti trebaju spasiti žrtve.

Rescue Maze je kategorija koja žrtve otkriva pomoću toplinskih senzora. Za ometanje su u zadnjim vožnjama u arenu postavili papirnate maramice koje su nas nažalost koštale prvog mjesta.

Kategorija Lightweight Soccer Secondary je možda i najatraktivnija jer u njoj nogometnu utakmicu igraju 4 robota, 2 od jedne i 2 od druge ekipe. Loptu otkrivaju infracrvenim senzorima. Jedan gol je žuti a drugi plavi kako bi ih roboti mogli prepoznati. Budući da je tako sad već nekoliko godina, za sljedeću godinu se i ovdje planiraju veće promjene zbog kojih će roboti loptu koja više nije infracrvena morati prepoznavati sa kamerom.

Komentari