300 godina masonerije

I DALJE POD VELOM TAJNE Prvi hrvatski masoni došli su iz našeg kraja - a ima ih i danas

Objavljeno: 02.04.2017. 18:15

Zadnja izmjena: 02.04.2017. 18:18

Foto: Arhiva

Prije više od mjesec dana zaštićeni debelim zidinama anglikanske crkve u Canterberyju londonski masoni - nazvani još i slobodni zidari - počeli su s obilježavanjem 300 godina od osnutka svoje kontroverzne organizacije koju neki vide kao čisto humanitarnu, a drugi kao uzrok najvećih zla u povijesti čovječanstva. 

Naime, 24. lipnja 1717. u londonskom restoranu sočnog imena Goose and Gridiron - kojega bismo mogli prevesti s Guska i roštilj - osnovana je Velika loža Engleske. Po svemu sudeći prije njih je već duže vrijeme postojala Velika loža Škotske - ali Englezima, kao najutjecajnima u ovom pokretu, puno je značajniji datum osnivanja u Londonu.

Trakošćan i "mali Beč" glavna središta

No, zanimljivo je podsjetiti da upravo naš kraj ima bogatu povijest masonerije - a po svemu sudeći oni djeluju i danas. Prvi hrvatski masoni koji su primljeni u Bečku ložu Tri kanona 1742. godine - dakle, već 25 godina nakon osnutka u Londonu - bili su Žigmunt Gundulić iz Dubrovnika i Kazimir Drašković iz Trakošćana. U masonima su bila i tri Kazimirova sina. 

Masonerija je osobito bila razvijena u Varaždinu tijekom vladavine prosvjetiteljski nastrojenog austrijskog cara Josipa II. Tada u našem gradu, koji je bio poput malog Beča, djeluju dvije lože - Savršeni savez i Sloboda, koja je kasnije promijenila ime u Prijateljstvo. Obje ove lože rade pod izravnim napucima trakošćanskog grofa Ivana Draškovića. Od poznatih hrvatskih masona - među kojima su bili i biskup Maksimilijan Vrhovec, zatim pisac Ivo Andrić, liječnik Andrija Štampar i razni drugi - valja izdvojiti i maruševečkog pjesnika Gustava Krkleca. Premda se on dosta družio s Krležom i Titom to ne znači da su i ova dvojica bili masoni - štoviše, Krleža vjerojatno nije ni znao za Krklecov angažman u slobodnim zidarima.

Varaždinski masoni danas

U Varaždinu je ostalo dosta tragova masonske prisutnosti. Na naslovnoj slici donosimo krnji stožac na zgradi na Trgu Slobode. Postoji i dio varaždinskog groblja koji se zove Pekel i na kojemu su sahranjeni istaknuti masoni - što se jasno može vidjeti kroz simboliku na njihovim nadgrobnim pločama. Oko u vrhu piramide jedan je od najpoznatijih masonskih simbola.

Poznati historiograf masonerije Branko Sömen posjeduje medaljon lože Savršeni savez koji ima upisana dva datuma: 1772. kad su počeli raditi i 2003. kad su, po svemu sudeći, ponovno počeli djelovati u Varaždinu. Tako da od 13 ili 14 loža koliko ih djeluje u našoj zemlji s ukupno 400-ak članova jednu imamo i u svom gradu. Zbog strogog kodeksa tajnovitosti nije poznato tko se točno nalazi u Varaždinskoj loži.

I upravo ta tajnovitost i skrivenost od očiju javnosti kod ljudi budi nepovjerenje prema masonima. Na kraju, spomenimo da osim ove velike obljetnice koju smo spomenuli na početku članka, masoni našeg kraja slave i jednu manju obljetnicu. Prije 20 godina - upravo u Trakošćanu - osnovana je Velika loža Hrvatske. No, ako to tko bude i slavio - teško da će ikakva informacija ili slika o tome procuriti u javnost.

 

Komentari