velikani za sva vremena

FOTO Legende Dinama iz 1967. godine posjetile Varaždin - a mi smo iskoristili priliku čuti njihova sjećanja

Objavljeno: 15.07.2017. 13:00

Zadnja izmjena: 15.07.2017. 13:20

Foto: Željko Porobija

Danas su Varaždinci imali rijetku prigodu ugostiti legende Dinama iz 1967. godine - osvajače Kupa velesajamskih gradova. U šatoru podignutim na Korzu građani su mogli vidjeti uspomene na taj veliki događaj te osobno razgovarati i slikati se s Brankom Gračaninom i Marijanom Čerčekom.

Šator je odjekivao pjesmama iz tog vremena - prednjačili su tada ultrapopularni Beatlesi - a puštale su se i Dinamove navijačke pjesme. Bili su izloženi originalni trofej, lopta s finalne utakmice, kao i tadašnji Dinamov dres.

Voditelj je na mikrofonu pozivao Varaždince da posjete izložbu koja obilazi 15 gradova po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Došli su svi oni kojima je Dinamo u srcu i cijene ljude koji su postigli najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa. Mi nismo mogli odoljeti a da malo ne porazgovaramo s Čerčekom i Gračaninom, ljudima koji su svojim igrama obilježili jednu zlatnim slovima ispisanu epohu.

Piksi i Diksi

Sjeli smo s njima na kavu, dok su oni pozivali Stjepana Cveka iz NK Varaždina da se dođe s njima podružiti. Za one koji ne znaju - naš je Štef mlađi brat nažalost već pokojnog Rudolfa, koji je u zlatnoj momčadi Dinama igrao na poziciji beka. Rudolf  se ozlijedio u četvrtfinalnoj utakmici protiv Juventusa i nije mogao nastupiti do kraja natjecanja. Marijana Čerčeka Čeru smo odmah pitali kad je on uopće debitirao za Dinamo - jer je bio najmlađi igrač u postavi.

- Upravo u finalu protiv Leedsa. I zabio sam tada svoj prvi gol. - prisjeća se valjda najboljeg debija koji se nekom našem igraču dogodio. Čera je kasnije u paru sa Senzenom žario i palio jugoslavenskim travnjacima početkom 70-ih, a ljudima su bili poznati kao Piksi i Diksi.

- I ne zna se tko je tu bio Piksi, a tko Diksi. - smije se legendarni Čera. Prisjetio se i činjenice da je u to vrijeme u Dinamu igralo 5 igrača iz Zagreba - ostali su bili iz drugih dijelova Hrvatske i BiH. Legendarni strijelac Slaven Zambata bio je, primjerice, iz Sinja, a Denijal Pirić iz Živinica.

'Cantona je bio mlad i bezobrazan'

Još je pričljiviji bio Branko Gračanin - igrač kojega je trener bio postavio kao zamjenu Štefeku Lamzi.

- Kažem ja treneru da ja ne mogu zamijeniti Lamzu, jer je puno bolji igrač od mene, ali mogu igrati na njegovoj poziciji. Odemo u Beograd i pobijedimo s 3:1. - prisjeća se Gračanin. Kasnije je otišao u Marseille da bi nogometnu karijeru završio u Belgiji. U Marseille se kasnije vratio kao član stručnog stožera i sjeća se početaka mladog Erica Cantone.

- Kaže njemu trener da je na popisu onih koji će sjediti na klupi, a ovaj utrčava u teren i odgovara: 'Cantona ne sjedi na klupi'. A trener mu vikne: 'Onda sjedni na zemlju'. - smije se dobro raspoloženi Gračanin. I Čera i Gračanin žive su enciklopedije nogometa, rado sve komentiraju - jedino malo splasnu kad ih se pita kako gledaju na današnji Dinamo.

- Neka barem prekopiraju kako se igra u Europi. - jetko progovara Gračanin. Iako ništa drugo nisu rekli, jasno je kako bi oni - kao i svi navijači - htjeli da se ponovi onaj Dinamo iz 1967. 

Komentari