Mlada umjetnica iz Ivanca niže uspjehe: Ne posustajem pred našim "zatvorenim krugovima"

Objavljeno: 03.08.2015. 19:54

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 12:06

Foto: Naslovna fotografija: Matija Pekić

Suvremeno je doba obilježeno različitim utjecajima koji su formirali društvenu klimu. Popularna se kultura svakim danom sve intenzivnije uvlači u svaki dio ljudskog života pa se modernizacijom tehnologije i medija, mijenja i slika svijeta.

Svako je razdoblje, naime, obilježeno određenim duhom vremena, koji se, između ostalog, odražava i u umjetnosti. Kakav je status mladih umjetnika u Hrvatskoj pitali smo stoga 22-godišnju Viktoriju Novak iz Ivanca; freelance fotografkinju, iza koje su brojne izložbe te sudjelovanja na gotovo svim relevantnim modnim događajima u zemlji. Ova mlada apsolventica modnog dizajna na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu za umjetnost se zainteresirala još kao djevojčica, a područje njezinog umjetničkog izražavanja je široko. Ipak, kao prvu ljubav ističe crtanje za koje je kasnije višestruko nagrađivana.

Bijeg od stvarnosti

Crtanje sam od malena doživljavala kao određeni bijeg od stvarnosti, a vjerujem da je i neka doza talenta bila presudna da tome posvetim svoje vrijeme. Smatram da sam "'rođena" u okruženju gdje se nikad nisam osjećala kao da tamo pripadam, pa sam kroz igru i priče koje sam stvarala u glavi zabavljala samu sebe te otkrivala mogućnosti - kaže Viktorija, ističući da je zbog toga crtala, kreirala i slikala kad god bi za to imala priliku, što je ujedno bio put koji ju je doveo do modnog dizajna.

- Proučavala bih psihologiju, preispitivala samu sebe i svoju estetiku. Isprva sam upisala likovnu umjetnost, a tek kad sam uz savjet profesora upisala modni dizajn, zaljubila sam se u modu . Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja sam sudjelovala na državnom natjecanju, revijama, izložbama, no nisam još imala samostalno izlaganje radova.

Etiketa posvojenog djeteta

Na tom putu razvoja umjetničkih sposobnosti i formacije vlastite osobnosti Viktoriji su, kako ističe, motivacija bile upravo prepreke koje je pred nju (ponekad svjesno, a ponekad nesvjesno) stavljala okolina u kojoj je odrastala.

{gallery}viktorija novak - crtezi{/gallery}

- Ljudi vole stavljati etikete na ljude, a moja je bila ona posvojenog djeteta. Tada je to u malim mjestima bio tabu i ta je činjenica bila dovoljna da te okolina gleda drugačije. Međutim, krenula sam vrlo rano u vrtić i na dodatnu nastavu, neopterećena drugima oko sebe; posvetila sam se svom razvoju, učenju i tako nekako započela svoj put. Oduvijek sam znala što želim i do danas još nisam odustala - kategorična je Viktorija, svjesna činjenice da modni dizajn u Hrvatskoj nije baš "posao iz snova".

- Modni dizajner sam po struci, ali ne i po mogućnosti realizacije svojih vizija, što mogu zahvaliti cjelokupnom sustavu , odličnoj potpori države i beskrajnim mogućnostima - ironična je Viktorija.

Zatvoreni krugovi

- Ne znam još može li se živjeti od dizajna, ali vjerujem da se trud uvijek isplati. Činjenica jest da moraš sam uložiti novac da bi napravio neki proizvod i izboriti se da isti netko i kupi. U svakom društvu, pa i u Hrvatskoj postoje određeni "'zatvoreni krugovi" za čije '"članstvo" treba mnogo više od same želje i truda. No, osobno ne želim podilaziti onima koji samo žele iskoristiti mlade nade. Ako ne uspijem sama svojim radom , pokušati ću negdje drugdje gdje je tržište veće - odlučila je stoga Viktorija.

Iako je zbog studentskih poslova bila prisiljena zapostaviti kreativan rad, Viktorija s druge strane ne namjerava odustati od samoostvarenja kroz ono što voli. Ovo su samo neki od njezinih radova u modnoj fotografiji:

- Planiram upisati još jedan fakultet , a prije toga želim posvetiti vrijeme dizajnu i slikarstvu. Nisam uspjela odvojiti likovnu umjetnost od dizajna, tako da ću pokušati realizirati sve ideje neovisno o tehnici. Osjećam da sam jednu fazu života prošla i spremna sam za sve nove projekte, samostalne ili suradnje. Veselim se tome i nastojati ću i dalje stvarati i činiti što me ispunjava - zaključuje.

Viktorijine radove možete pratiti na njezinoj službenoj stranici http://viktorianovak.wix.com/design ili na Facebook stranici Viktorija Novak.

Komentari