Mladi Prigorščanin Marijan Štefanko u EU parlamentu dobio priliku koja se rijetkima pruža

Objavljeno: 01.12.2015. 10:31

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:06

Foto: Marijan Štefanko

Marijan Štefanko, rodom iz Prigorca pokraj Ivanca, boravio je u studenom u uredu zastupnice Marijane Petir te uspješno završio jednomjesečnu stručnu praksu. Marijan je magistar informatike, a bogato radno iskustvo dopunio je s radom, koji je, kako kaže, “naporan, dinamičan i poseban”. Iz prve ruke Marijan je imao priliku vidjeti Europski parlament koji funkcionira, kaže, kao pravi mali grad…

29-godišnji Marijan diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te stekao naziv magistra informatike. Radno iskustvo započeo je kao stručni suradnik i predavač na projektu: “4 za 600”, a daljnju karijeru nastavio je kao tajnik županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke. Europska unija te projekti nisu mu strani – bavio se predavanjima i izradom projekata te dodatno radom u udrugama, a socijalno je angažiran i kao dobrovoljni darivatelj krvi.

No, kako kaže, iskustvo u Europskom parlamentu zaista je nezamjenjivo te je riječ o prilici koja se pruža rijetkima.

- Rad u Europskom parlamentu za mene je ogromno radno, političko i kulturno iskustvo budući da je riječ o instituciji koja predstavlja 500 milijuna građana Europske unije i 28 država članica, rekao je Štefanko.

Isto tako, zgrada parlamenta posebna je jer se sastoji od nekoliko zgrada koje su međusobno povezane mostovima na trećem katu pa vrijedi pravilo za one koji se izgube, da se vrate na treći kat. Zgrade čine pravi mali grad u kojemu se nalazi i frizerski salon, trgovina, banke, kafići, menza, pa čak i ambulanta. Sve je to u službi sedam tisuća zaposlenika, većinom visoke stručne spreme.

Marijan ujedno kaže da je posao dinamičan te da je pravilo jednostavno: radi se cijeli dan. Nakon strogih sigurnosnih provjera na ulazu, zastupnici i službenici se pripremaju za brojne dnevne aktivnosti. Rad zastupnika se velikim dijelom zasniva na radu u odborima koji se bave određenim područjem. Marijana Petir tako je članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova i zamjenica člana u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Dodaje i da je, unatoč ustaljenom mišljenju da se u parlamentu ne može mnogo toga učiniti, situacija sasvim drukčija. Naime, Petir je svojim radom, ističe Štefanko, između ostaloga, osigurala da hrvatska djeca u školama dobivaju besplatne i zdrave obroke, a domaći proizvođači i mala obiteljska gospodarstva novo tržište.

- Radom u parlamentu može se pomoći Hrvatskoj, no često izostane pomoć nacionalnih institucija i to zbog političke pripadnosti što je neshvatljivo u europskim okvirima, zaključuje Štefanko.

Komentari