otkriće povjesničara huzjana

Slučajno pronađene fotke Tivarove prijeratne trgovine u Beogradu - evo kako danas izgleda ta zgrada

Objavljeno: 04.07.2017. 20:32

Zadnja izmjena: 04.07.2017. 20:34

Foto: arhiva Vladimir Huzjan/Google Street View

Varaždinski povjesničar Vladimir Huzjan nedavno je izdao knjigu ''Varaždin i vojska u međuratnom razdoblju (1918.-1941.)'' - a tijekom istraživanja naišao i nepoznate fotografije iz povijesti tvornice TIVAR iz koje je kasnije nastao i Varteks.

Naime na fotografiji snimljenoj u Beogradu negdje između dva svjetska rata vidi se zgrada na kojoj stoji ćirilični natpis HOH TIVAR ODELA. Tivar je osnovala skupina dioničara odmah po završetku Prvog svjetskog rata 1918. godine kao tvornica odjeće - i ubrzo se probio na vodeće mjesto u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Koliko je bio cijenjen govori i riječ "hoh" ("visok") u natpisu - dakle, spadao je u visoku modu.

Negdje iz tog vremena potječe i ovaj umjetnički koloritni prikaz samog središta Beograda gdje se nalazio - kako se jasno vidi na slici - i varaždinski TIVAR. Radi se inače o prostoru kod najpoznatijeg beogradskog hotela Moskva na trgu koji se već preko stotinu godina naziva Terazije. Slika u svim svojim detaljima - posebno prikazi odjeće i tramvaja - odiše patinom Beograda oko 1930. godine. Prema našim spoznajama, na slici je tramvaj marke Siemens kakvi se u Beogradu pojavljuju 1923. godine - pa je slika vjerojatno nastala nešto kasnije.

Nažalost, trgovina je pretrpjela ogromno razaranje 6. travnja 1941. godine kad je Njemačka napala Jugoslaviju i bombardirala Beograd. Ono što je zanimljivo zamijetiti na ovoj otužnoj slici jest da se ispod onog ranijeg natpisa pojavio i manji koji je objašnjavao što kupci tu mogu naći: trgovina konfekcije kratke i manufakturne robe. Nije sasvim jasno što je to točno imalo značiti. 

Tivar je kao broj 1 u tadašnjoj Jugoslaviji imao svoje trgovine i na drugim mjestima. Na fotografiji iznad vidimo njihovu reklamu iz Zagreba - nepoznati maneken pokazuje zbog čega su Beograđani stavili u natpis "hoh". Koliko je poznato, Tivar je nastavio postojati i tijekom NDH, da bi se nakon rata nacionalizirao i pretvorio u Varteks - ime pod kojim će uskoro proslaviti 100 godina od svog prvobitnog osnutka. A Beograd je nakon 1945. godine uspio obnoviti svoj centar, tako da negdašnja Tivarova zgrada i danas izgleda kao na onim prijeratnim slikama. Varteks je u Beogradu već negdje 60-ih godina otvarao svoje trgovine - ali to je sada već sasvim druga priča. Ovdje vidimo Google Street View današnjeg centra Beograda - Tivarova je zgrada u sredini.

Komentari