vrijedna priznanja

Mladi talenti strojarstva Srednje škole Ludbreg vrhunskim rezultatima se plasiraju direktno na državna natjecanja

Objavljeno: 04.02.2017. 18:34

Zadnja izmjena: 04.02.2017. 19:10

Foto: Srednja škola Ludbreg

Na nedavno održanom školskom natjecanju u sektoru strojarstva, učenici Srednje škole Ludbreg su se natjecali u tri kategorije, od kategorije tokara i srodnih zanimanja iz područja obrade i montaže, dizajniranja računalom CATIA, pa sve do CNC tehnike glodanja.

U prvoj kategoriji, tokar i srodna zanimanja, sudjelovali su učenici drugih i trećih razreda, Igor Okić, Karlo Keretić, Robert Foder, Dejan Benčić, Filip Kos, Filip Glavak, Mateo Ciler i Mihael Cukor.

Mentor učenicima je profesor Željko Posavec, a na održanom natjecanju, najbolji je bio Karlo Keretić koji se, zahvaljujući postignutom rezultatu automatski plasirao na državno natjecanje koje će se održati u travnju, u Rijeci.

U drugoj kategoriji, Dizajniranje računalom CATIA, sudjelovali su učenici 2.d i 3.d razreda (CNC Operateri). Zadaci su bili zahtjevni, a radilo se o tome da su prema postojećem nacrtu učenici trebali izraditi model složenog zupčanika s kosim zubima, te model još jednog zupčanika sa unutarnjim i vanjskim ozubljenjem.

 Dva zadatka koji su zahtijevali preciznost i točnost u crtanju, dobro čitanje nacrta (zadatka) te  znanje samog programa - vještinu crtanja uz pomoć programa CATIA na računalu. U ovoj kategoriji su sudjelovali učenici: Ivan Jovanović, Nikola Špoljarić, Karlo Jedvaj, Dominik Benčić, Dean Copan i Darko Hrastić. Svi učenici su ostvarili vrlo dobar rezultat, dok su se Ivan Jovanović i Nikola Špoljarić svoji rezultatom plasirali na međužupanijsko natjecanje.

U trećoj kategoriji, CNC tehnici glodanja natjecao se Antonio Vlahović, koji se također postignutim rezultatom uspio plasirati na međužupanijsko natjecanje.

Entuzijastični profesor i nadareni učenici

Postignuti rezultati dokaz su vrijednog truda i rada učenika, ali i entuzijazma njihovog profesora i mentora, Željka Posavca koji svoje slobodno vrijeme rado odvaja za podučavanje mladih talenata ludbreške Srednje škole.

- Treba djecu motivirati i dovesti ih na pravi put, no isto tako im treba pokazati da i ti kao mentor imaš volje i znanja usmjeriti ih. Kada učenici dođu jednu stepenicu do državnog natjecanja, onda ih ne forsiram. Kažem im što je potrebno naučiti, te što ih očekuje na natjecanju, ali nema pritiska, jer kad se stavlja preveliki teret, onda ne može završiti dobro. - rekao je Željko Posavec.

Sudjelovanje na ovom natjecanju nije jedino na kojem sudjeluje ludbreška škola. Naime, učenici su sa svojim mentorom, Željkom Posavcem bili i finalisti 'Ideje godine' gdje su svojim projektom, koji spaja robotiku i ekonomiju oduševili prisutne, pa čak i stekli poznanstvo s Matom Rimcem.

Na 'Ideji godine', učenici Ivan Jovanović, Antonio Vlahović i Emily Zember okupljeni u timu 'Trio Fantastico' su predstavili  ideju o invalidskim kolicima sa senzorima i gusjenicama pomoću kojih se mogu svladati stepenice i slične prepreke. Do ovog inovativnog rješenja su došli kako bi pomogli svojim budućim kolegama, kojima stubište predstavlja prepreku.

Naravno, tu su i robotičari Srednje škole Ludbreg, koji su nakon osvajanja svjetskog prvenstva u srpnju u supertimovima u Leipzigu, ostali na svom uspješnom putu te su već prošli prvo kolo kvalifikacija gdje su osvojili prva 4 mjesta u CoSpace kategoriji.

 Trenutno su u pripremama su za sljedeće, koje će vrlo vjerojatno rezultirati sudjelovanjem na svjetskom prvenstvu u Japanu, no o tome ćemo uskoro, u drugoj priči.

 


 

 

 

Komentari