Studenti i mentori s FOI-a pustili sondu u Zemljinu atmosferu

Objavljeno: 24.06.2015. 10:05

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 11:13

Foto: Fakultet organizacije i informatike

Puštena je sonda u zemljinu atmosferu u sklopu projekta StratoberryPI Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. Članovi Laboratorija za otvorene sustave i sigurnost Fakulteta organizacije i informatike, 11. lipnja 2015. su iz Meteorološko-aerološkog opservatorija u Maksimiru pustili sondu zakačenu na meteorološki balon u zemljinu atmosferu.

Puštanje sonde obavljeno je uz pomoć stručnjaka osposobljenih za rukovanje vodikom iz Državno hidro-meteorološkog zavoda uz sve potrebne dozvole nadležnih državnih tijela. FOI-jeva sonda, dostigla je visinu nešto višu od dvadeset kilometara, čime je zakoračila duboko u stratosferu našeg planeta.

Balon je pušten u sklopu projekta StratoberryPI, kojem je cilj bio doseći stratosferu s ugrađenim računalom, zabilježiti nekoliko fotografija te testirati COTS komponente u ekstremnim uvjetima i izraditi softver sa mogućnošću oporavka od kritičnih pogrešaka.

Na projektu su sudjelovali studenti Tin Fišter, Josip Lisec i Krunoslav Domić te asistenti Ivan Švogor i Tonimir Kišasondi kao mentori.

Sonda je bila opremljena sa dvije kamere, GPS-om, GSM-om, senzorom temperature, vlage i tlaka, ugrađenim računalom RaspberryPi te još nekoliko komponenata. Sonda je zabilježila nekoliko zanimljivih fotografija zemlje, ali i svemira.

Komentari