mlada nada novog marofa

Martin Vugrinec - Uspjeh unatoč svim poslovnim, ali i privatnim poteškoćama

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.05.2017. 07:31

Zadnja izmjena: 21.05.2017. 16:35

Foto: Viktor Hranić

18-godišnji Martin Vugrinec mladi je motociklist iz Novog Marofa. Ako još uvijek niste čuli za njega, vrlo je vjerojatno da ćete uskoro puno o njemu čitati. Simpatičan, tih i samozatajan, a ipak tako uspješan sa samo 18 godina.

Kaže se da jabuka ne pada daleko od stabla, a tako je i u Martinovom slučaju. Odrastao je u sportskoj obitelji posjećivajući trkaće staze na kojim se natjecao njegov tata Ivica. S 12 godina dobio je je trkaću licencu i to je bio početak njegove karijere koja je od onda, bez obzira na padove i lomove išla samo uzlaznom putanjom. 2013. godine postao je prvak Istočne Europe, te prvak Srbije i Bugarske. 2015. godine bio je jedan od dvanaest mladih trkača iz cijelog svijeta koji su nastupali u Red Bull MotoGP Rookies Cup-u u Španjolskoj.

- Mi ulažemo sve što imamo u ovaj sport i još moramo prikupljati pomoć i sponzore tako da je to jako skupi sport, ali u Hrvatskoj nema previše interesa za to.Treninzi su također jako skupi i zato treniram samo jednom tjedno na marofskoj stazi. Uz pomoć dobrih ljudi i velikih sponzora uspijemo to nekako izdržati.- rekao je Martin

Tata Ivica najveća je Martinova podrška. 

Kada se pobjedi na nekoj utrci, nema nekakve novčane nagrade,nego se samo osvajaju pehari. 

- To vam je poput Formule 1. Osvajaju se bodovi tijekom sezone i onda se oni zbrajaju na kraju i određuje se apsolutni pobjednik i tako napredujete dalje po kategorijama. - napomenuo je.

Nije uvijek sve išlo glatko. U svojih 18 godina Martin je više od 60 puta padao na stazi. Najteži pad dogodio se prošle godine u Slovačkoj kada je slomio desnu ruku. Osim toga, u dosadašnjoj karijeri nastradala je i lijeva ruka, lijeva šaka, prstenjak i mali prst te palac na nozi. 

Na moje pitanje da li je to sve vrijedno, Martin odgovora :

- Da. Vi to ne razumijete. To je poput droge. Kad jednom počnete, ne možete stati. 

Martin se šali kako uskoro u kući neće biti mjesta za pehare.

Osim što stalno putuje i natječe se, Martin je učenik 3. razreda gimnazije u Srednjoj školi Novi Marof. Do prošle godine je bio odličan učenik, ali sada je to palo na vrlo dobar. Ipak, i s tim je zadovoljan jer kad se uzme u obzir broj njegovih izostanaka, i to je dobar rezultat. Fakultet planira upisati, ali tek kad vidi u kojem će smjeru ići njegova karijera.

Martin nije običan tinejdžer. Za njegu su izlasci s društvom nepoznanica.

- Ne pijem niti ne pušim. Ima dosta odricanja. Ja umjesto da navečer idem u kafić, ja rađe odem u teretanu i tako se pripremam.- rekao nam je Martin i otkrio kako nema curu jer niti za to nema vremena.

Osim padova i lomova na motociklističkoj stazi, Martin se od malih nogi borio i s nekim obiteljiskim problemima koji su ga oblikovali. 

- Nije neka tajna da su se moji roditelji rastali kad sam imao nekih 6, 7 godina i mene je jako povrijedilo što mama nije dozvolila da viđam svojeg brata tri ili četiri godine. Bilo je tu suza i svega , ali ja sam tad bio dijete.- govori nam Martin i otkriva kako nije u dobrim odnosima sa svojom mamom. 

Krajem svibnja Martin putuje u Poljsku gdje počinje Europsko prvenstvo, a natječe se još i u prvenstvu Hrvatske.

Tih, samozatajan i vrlo skroman kada govori o uspjesima.

Za deset godina vidi se na Svjetskom prvenstvu. To je, kako kaže, ono što sanja.

A snovi se ostvaraju. Samo treba dovoljno vjerovati. 

 

 

 

 

Komentari