Boris Ratković: Bolnički dani bez interneta i TV-a

Objavljeno: 03.08.2015. 19:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:05

Uprkos optimističkoj nadi da će boravak na kardiološkom odjelu  varaždinske bolnice kratko trajati, ispalo je čak 24 dana ležanja i liječenja.

Zahvalan sam eVaraždinu i čitateljima na upućenim željama za oporavak ali, ostarjeli organizam ni uz najveću brigu liječnika, medicinskog osoblja, lijekova, ne može u kratkom vremenu povratiti narušeno zdravlje. U "Otpusnom pismu", na čak 3 gusto tipkane stranice, ubilježeni su brojni postupci i napori u izliječenju, dijagnoze, nalazi, stanje i – preporuke.

>>Lijepa vijest za brojne čitatelje kolumne "Volim Varaždin": Boris Ratković oporavlja se i uskoro izlazi iz bolnice

Kako je provoditi bolničke dane bez svakodnevnice koju inače živimo - interneta i tv? Kada tijekom dana od 24 sata 22 provodite ležeći u krevetu, nemate veliki izbor, samo knjige, novine i tranzistor. A pri izboru knjiga preporuka je čitati satiričko – humorističke tekstove kako bi smijehom olakšali dušu i tjerali bolest. Zbog toga sam prvo pročitao ljekovitu knjigu "Obrana i zaštita od gluposti", čiji je autor Bloger Krule, na više od 140 stranica svakoj prosto proširenoj prostačkoj rečenici nasmijao sam se tri puta. Hvala Krule na lijeku!

Slijedio je provjereni recept, čitanje knjiga Ephraima Kishona, odavno pročitana avantura "Kita boli more", o veselom putovanju humoriste i njegove najbolje žene po Evropi i Americi, zatim Kishonova satirička pouka o ponašanju političara u Izraela (a i u drugim državama) - "Lisac u kokošinjcu". Tada su mi donijeli dvije knjige Antonia Amuria "Kako ubiti suprugu i zašto" i "Kako ubiti suprugu bez suvišnih zašto". Obzirom da ću ovog kolovoza proslaviti 54. obljetnicu braka, smatrao sam se prestarim da čitam ove poučne knjige namijenjene novopečenim muževima.

Inače svakodnevno se poslije 9 sati u bolničkim sobama nestrpljivo očekivao dolazak poznatog varaždinskog kolportera Mladena, krupnog gospodina, koji prodaje "Jutarnji", "Večernji", "24 sata", "Varaždinac". Nezgoda je s novinama što na rukama ostavlja frišku boju, a i teško ih je držati raširene iznad glave. Bez novina dan bi bio prazniji, dosadniji, misli i ruke čistije.

Novine dopunjuje slušanje radio-programa, biloje je uživanje pratiti glazbeni program Radio Varaždina. Uveče bi, kad se pogase svjetla, stavio slušalice u uši i uz noćne sentimentalno romantične melodije zaspao i budio se na varaždinskim radiovalovima. I bez interneta i tv vrijeme u bolnici brzo prolazi. Ali, preporučam – izbjegnite bolnicu, bolje je da vruće ljeto provedete na Aquacityju.

Komentari