intervju s direktorom Kircek d.o.o.

Evo što je uspješni poduzetnik Dragutin Gotić u razgovoru s nama rekao o mogućnosti rasta plaća u županiji

Objavljeno: 03.11.2016. 17:50

Zadnja izmjena: 03.11.2016. 19:33

Foto: Arhiva

Rast plaća u našoj županiji jedna je od naših stalnih političkih tema. Premda nam je nezaposlenost ispod državnog prosjeka, manje je dobra vijest da su nam i plaće također ispod ionako ne baš visokog prosjeka u Hrvatskoj. To se jako odražava na potrošnju, a osobito je to jasno u stalnom padu cijena nekretnina u Varaždinu i županiji.

>> Po padu cijena nekretnina Varaždin uz bok Vukovaru

I dok gradski i županijski dužnosnici ističu kako će raditi na tome da do 2020. godine prosječna neto plaća u županiji bude 5000 kn, smatrali smo kako bi bilo dobro upitati i gospodarstvenike što misle o tome. Iskoristili smo priliku i porazgovarali s Dragutinom Gotićem, uspješnim direktorom Kircek d.o.o. iz Ljubešćice pokraj Novog Marofa. Tvrtka u ovom trenutku zapošljava 64 radnika, provodi projekt za proširenje kapaciteta i otvaranje novih 27 radnih mjesta, a najveći dio svojih proizvoda izvozi. 

Za početak, bez ulaženja u poslovnu tajnu, što biste rekli o plaćama u svom poduzeću?

- One su iznad prosjeka za drvnu industriju u našoj zemlji.

Koliko lokalne vlasti prema Vašem mišljenju mogu raditi na povećanju plaća?

- Jako malo. Oni mogu, primjerice, smanjiti zemljišnu rentu, ali onda će to njima stvoriti rupu u proračunu i neće moći obnoviti cestu ili slično. A nama to ne vrijedi baš puno.

Najavljuje se da bi se uskoro mogao smanjiti PDV. Hoće li to biti od pomoći?

- PDV je za trgovce, oni će zaraditi od smanjenja. Gospodarstvenici koji su u sustavu PDV-a nemaju neke velike koristi od toga.

A parafiskalni nameti o kojima se puno govori?

- Ni oni nisu bitni, moja tvrtka godišnje plati nekih 5000 kn parafiskalnih nameta. Ako ih ukinemo, onda se neće moći održavati spomenici ili parkovi.

Onda što se može učiniti da počnu rasti plaće - i tko je za to nadležan?

- Glavno je smanjiti pritisak na plaće, odnosno, davanja i poreze. A mom poduzeću samo razlike tečaja godišnje pojedu jednu bruto plaću. Stoga treba raditi i na rješavanju pitanja tečaja kune. Dakle, to radi vlada, a ne lokalne vlasti.

Što biste kao gospodarstvenik tražili od vlade?

- Da makar jedan mandat ne mijenjaju propise u gospodarstvu. Nama treba stabilno gospodarstvo i bilo bi dobro da se zakonodavstvo ne mijenja barem ove četiri godine.

>> eTV: 27 novih radnih mjesta otvara se u Kircek d.o.o. provedbom EU projekta

Komentari