Program izradila u dva tjedna

Prvi intervju nove direktorice Turističke zajednice u Varaždinu - ovo su planovi Jelene Toth

Objavljeno: 11.04.2016. 12:09

Zadnja izmjena: 11.04.2016. 19:30

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Od nova direktorice Turističkog ureda TZ-e Grada Varaždina doznajemo da su joj samo dva tjedna intenzivnog rada bila dovoljna za pripremu sveobuhvatnog programa kojim najavljuje potpuno drugačiju viziju turizma u baroknom gradu...

Naime, kako ističe Jelena Toth za eVaraždin, miljeu turizma u Varaždinu potreban je novi iskorak, novi duh koji će mu osigurati imidž malog i toplog grada uz unapređivanje postojećih te uvođenje novih projekata.

Jelena Toth između ostalog, kako nam je rekla, namjerava vratiti fašnik, unaprijediti Advent u Varaždinu, izgraditi labirint na Starom gradu...

- U Varaždinu je bilo dosta projekata koji su pokrenuti s dosta entuzijazma, ali nisu zaživjeli. Takav je slučaj u gradskoj jezgri koju treba oživjeti već ove godine poticanjem vlasnika poslovnih prostora da i samoinicijativno tome doprinesu. To je moguće ostvariti uz malo financijskih sredstava i dosta kreativnosti pri uređenju izloga i poslovnih prostora. Čak i mali pomaci doprinose pozitivnoj atmosferi – rekla je Toth za eVaraždin.

"Ružno je kada turisti vide prazne izloge“

Pritom, dodaje, ugostitelji i obrtnici neće ostati sami jer će se već ove godine “Adventom u Varaždinu koji mora postati brend, stvoriti blagdanska atmosfera u središtu grada koja će privući turiste i zadržati građane u jezgri“.

- Nažalost, u prilog nam ne ide veliki broj zatvorenih poslovnih prostora u centru grada, što stvara sliku nemara. Naime, ružno je kada turisti dođu i vide prazne, neuređene izloge. Pokušat ćemo doći do vlasnika takvih prostora i zajednički pronaći model za njihovo, makar minimalno uređenje – naglasila je Toth.

Dodala je da je uz povezivanje ugostitelja, lokalne vlasti, ustanova, u turističke aktivnosti nužno uključiti i građane kako bi se turisti što ugodnije osjećali u gradu.

Na naše pitanje namjerava li pojačati postojeći tim kojeg čine zaposlenici Turističkog ureda, odgovorila je da zasad “sigurno nitko neće otići, jer petero zaposlenih radi ogroman posao, poglavito u pripremi Špancirfesta“.

"Iz Ureda TZ-e nitko neće otići"

- Od djelatnika u Uredu tražila sam profesionalnost, odanost, timski rad i kreativnost na visokom nivou jer se na tome temelji naš rad. Dosad su s bivšom direktoricom bili dobri u tome i podigli su “ljestvicu“ jako visoko. Bit će teško držati taj nivo, ali je moramo pokušati preskočiti iako smo malobrojni – rekla je Toth kojoj volje i motivacije ne nedostaje.

Nastojat će, kaže, u sklopu višegodišnjeg projekta oživjeti ugostiteljstvo, te vratiti kulturu i umjetnost na šetnice uz Dravu.

- Uz taj projekt, brinut ćemo i o iskorištavanju kompleksa bivše vojarne u Optujskoj u turističke svrhe – ističe direktorica TZ-a koja je detektirala i nedostatke u sportskom turizmu.

Naime, smatra da postojeća infrastruktura “omogućava sportskim udrugama da se kandidiraju za što više natjecanja i pripremna sportaša“.

- Iako su nam smještajni kapaciteti ponekad ograničavajući faktor, moramo osmisliti nove atrakcije vezane i uz rekreativni sport, koje ćemo također ponuditi turistima – rekla je Toth.

Inače, u protekle tri godine, ova diplomirana novinarka, bivša djelatnica varaždinskog Radija Sjeverozapad, stekla je nova iskustva radeći za jednu zagrebačku marketinšku agenciju.

Nova rasvjeta i labirint na Starom gradu

- Riječ je o tvrtki koja je bila zadužena za službeni PR Hrvatske rukometne reprezentacije. Pripremali smo projekte na europskom i svjetskom nivou, a kao art direktorica bila sam zadužena za njihovu provedbu od ideje do realizacije. Stekla sam i brojne kontakte koje ću znati iskoristiti na novom poslu – naglasila je Toth.  

Rekla je i da će nas bez obzira na skroman budžet TZ-e već ove godine na Starom gradu dočekati nova rasvjeta kompleksa koja će omogućiti šetnje tijekom cijele noći. Također, na ovoj atraktivnoj lokaciji bit će smješten i osebujni labirint.   

- Mogu obećati da ćemo se okrenuti novim sponzorima te iskoristiti sve mogućnosti da dobijemo potpore za projekte iz EU fondova. Novac će nam zasigurno trebati jer moramo ići u korak s vremenom kako bi osigurali nove alate za promociju Varaždina i u 3 D okruženju – zaključila je Toth.

Komentari