Siniša Jenkač za 30 dana: Novi Marof treba konsenzus!

Objavljeno: 02.11.2015. 15:56

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:09

Godina se bliži kraju, pred Novim Marofom su još dvije sjednice Gradskog vijeća, a kraju se bliži i izrada Strategije razvoja Grada Novog Marofa o kojoj smo razgovarali sa Sinišom Jenkačem, gradonačelnikom Novog Marofa...

Jenkač ističe da će značajni preneseni manjak s kojim se „startalo“ 2015. godine Grad opterećivati još najmanje godinu dana. Najavljuje stoga daljnje sređivanje financija u 2016. godini koje, naglašava, ipak neće smjeti opterećivati normalno funkcioniranje grada i realizaciju projekata. Kod izglasavanja proračuna ne očekuje nikakav problem s brojem „ruku“, međutim ističe da bi ga radovalo da ga podrže i oporbeni vijećnici jer će, kako kaže, proračun će biti izrađen „pažljivo i najbolje što je u ovom momentu i u ovim okolnostima moguće“.

Strategija razvoja Grada Novog Marofa je pred dovršetkom, u kojem smislu će ona „moidificirati“ upravljanje gradom?
Strategija sadrži akcijski plan koji je povezan s proračunom, no ako bismo se bazirali samo na mogućnostima gradskog proračuna, one su u ovom momentu vrlo skromne. Ne treba zato zaboraviti da je jedna od važnijih zadaća Strategije to, da ona posluži i kao podloga za učinkovito korištenje sredstava iz domaćih izvora financiranja i fondova EU. To je „živ“ dokument koji stvara osnovni okvir i smjernice za budući rad; prema potrebi se, dakle, može i mora nadograđivati, a sadrži čitav niz konkretnih projekata na čijoj će pripremi i realizaciji u predstojećem vremenu trebati ozbiljno raditi.

Gospodarstvo Novog Marofa praktički je na koljenima, koje su pozitivne promjene na tom planu?
Gospodarstvenike i njihove ideje, potrebe, prijedloge i planove nastojali smo maksimalno uzeti u obzir pri trasiranju budućih pravaca razvoja Grada Novog Marofa te na taj način stvoriti okvir u kojemu će za realizaciju tih projekata moći koristiti i sredstva EU fondova. U srpnju smo sa Županijom potpisali novi ugovor prema kojemu će Grad subvencionirati kamatu na poduzetničke kredite, a uskoro pristupamo ažuriranju Plana prostornog uređenja. Temeljni razlog za to su nove gospodarske zone. Postojeće pak zone (onu kod autobusnog kolodvora i zonu „prema Ključu“) nastojimo što kvalitetnije prezenirati te, unatoč financijskim poteškoćama, ne zapostavljamo ni gradnju infrastrkture. Tražimo također način da se zapušteni gospodarski objekti na našem području počnu ponovno koristiti za proizvodne namjene.

Fondovi EU bili su i jedna od okosnica vaše kapanje, jeste li u proteklih šest mjeseci u Gradu oformili tim koji se bavi EU projektima i koji projekti su pripremljeni za kandidiranje?
Na pripremi EU projekata, uz mene i moje zamjenike, angažirano je svo troje pročelnika, uz još dvoje mlađih visokoobrazovanih službenika koji su prošli i dodatne edukacije potrebne za tu vrstu poslova. Uz njih se, ovisno o konkretnom projektu, prema potrebi uključuju i ravnatelji gradskih ustanova, a za dodatnu stručnu pomoć koristimo i stručnjake iz AZRA-e. Među prvim projektima čija je priprema krenula su projekti koji će se kandidirati na natječaj o provedbi Mjere 07, i to u okviru podmjere 7.2 – projekt sustava vodoopskrbe naselja Ključ i Oštrice (gdje se za sredstva može kandidirati javni isporučitelj vodne usluge, pa je tako nositelj pripreme Varkom, u suradnji s Gradom) i projekt koji će Grad sam kandidirati u okviru Podmjere 7.4 - rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u Novom Marofu, za koji smo u protekla tri mjeseca pripremili projektnu dokumentaciju, a upravo ovih dana ishodili i građevnu dozvolu (u rekordnom roku od 25 minuta!). Oba projekta su višemilijunske vrijednosti.

Koje razvojne smjernice donosi Strategija kada je riječ o turizmu grada, ne smatrate li, naime, da temeljni problem nije samo financijske naravi nego više, nedostak vizije kod za to nadležnih?
Ovim pitanjem otvorili ste kompleksnu temu. Da bismo bolje razumijeli ovu problematiku moramo poći od činjenice da Grad Novi Marof do 2009. godine nije ni imao Turističku zajednicu. Tek 2007. godine, nakon višegodišnjih napora tadašnje lokalne vlasti, ministar turizma donio je odluku kojom je Novi Marof proglašen turističkim mjestom. Od tog je vremena unatoč skromnim sredstvima kojima Turstička zajednica raspolaže, a čiji nedostatak često nadomještamo entuzijazmom, napravljen stvarno veliki pomak. Naša Turistička zajednica danas organizira ili sudjeluje u organizaciji čitavog niza drugih programa i projekata (prostor ne dopušta da ih nabrajamo), koji su značajno pridonijeli promociji ovoga kraja. Osmišljena su i na natječaj Hrvatske turističke zajednice prijavljena tri projekta, od kojih su dva odobrena: „Putevima gljiva“, koji je već u provedbi, te „Park slikara“ koji uz projekt „Grofica Lujza“ treba voditi u pravcu brendiranja Grada s naglaskom na stvaralaštvo Ivana Rabuzina i drugih poznatih varaždinskih slikara te našu povijesnu i kulturnu baštinu. Dakle i s viših instanci dolazi priznanje i potpora radu Turističke zajednice grada. Uz to, jedan je program Turističke zajednice uvršten i u ponudu turističke agencije, pred tiskom je Monografija Grada… Naravno da se uvijek može više i bolje, no mislim da je u posljednje vrijeme doista puno učinjeno na valorizaciji, obogaćenju i promociji turističkih potencijala i ponude Grada Novog Marofa, a dobre smjernice za daljnji razvoj te djelatnosti dat će i nova Strategija razvoja Grada, koja turističkoj djelatnosti ( a osobito razvoju selektivnih oblika turizma) daje veliku pozornost i u tome vidi jedan od značajnih segmenata našeg budućeg razvoja.

"Nisam opterećen stranačkim gledanjima"
Neslaganje između koalicije HDZ-a i de facto svih ostalih u Gradskom vijeću traje već gotovo sedam godina. Ne smatrate li da je i Novom Marofu, baš kao i državi, potreban konsenzus oko ključnih pitanja. Mislite li da je to uopće izgledno u bliskoj budućnosti, namjeravate li se za spomenuto zalagati te na koji način?
Ne mogu se sasvim složiti s tom konstatacijom jer je, primjerice, HDZ na lokalnoj razini jako dobro surađivao s HSS-om i HSU-om u razdoblju od ( da se ne vraćam predaleko u prošlost) 2009. do kraja 2011. godine, kada se HSU, nakon prošlih parlamentarnih izbora i pobjede Kukuriku koalicije, priklonio HNS-u i SDP-u. No, i u uvjetima kad smo u Gradu bili oporba, uvijek smo bili spremni podržati prijedloge i poteze za koje smo smatrali da Gradu mogu donijeti nešto dobro. Nažalost, takvih je poteza i prijedloga bilo premalo, a i oni koje smo odlučili podržati nisu se realizirali u skladu s najavama i obećanjima. Konsenzus oko ključnih pitanja je svakako potreban, jer se ne mogu, primjerice, u svakome novom mandatu definirati potpuno novi razvojni ciljevi, mijenjati koncepcija prostornog razvoja Grada, dovoditi u pitanje određeni krupni kapitalni projekti i slično. Osobno sam uvijek sklon razgovorima i usuglašavanju oko pitanja bitnih za dugoročni razvoj Grada i u tome stvarno nisam opterećen stranački gledanjima, što vam, vjerujem, mogu posvjedočiti i brojni naši građani s kojima svakodnevno komuniciram. Dakle, konsenzus je, što se mene tiče, itekako poželjan. Koliko je realan, to je već drugo pitanje jer su politički apetiti, borba za vlast „pod svaku cijenu“ i taštine na lokalnoj razini, gdje to tako baš i ne bi trebalo biti, nažalost često veći od onih na državnoj.

Izvor: 30 dana

Komentari