Varaždinski kuhar otkriva što su sve na Pantovčaku s užitkom jeli Mesić i Josipović

Objavljeno: 24.09.2015. 18:33

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 11:10

Foto: Ilustracija / Josip Novak

Sa žulucem punim kvalitetne hrane lakše se donose državni?ke odluke, uvjerava nas varaždinski kuhar An?elko Vugrin?i? koji je dobivši “posao iz snova“, ?etiri godine spremao doru?ak, ru?ak i ve?eru hrvatskim predsjednicima Stipi Mesi?u te Ivi Josipovi?u...

Kako bi dobio posao kuhara u Po?asno zaštitnoj bojni koja je pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH u sklopu Ureda predsjednika, odnosno u njenoj kuhinji u kojoj se sprema hrana za visoke državne dužnosnike i njihove goste, morao je, kaže, izme?u ostalog pro?i i rigoroznu sigurnosnu provjeru.

- Prije dolaska na Pantov?ak i Tuškanac imao sam 16 godina radnog iskustva u bivšoj varaždinskoj vojarni u Optujskoj ulici. U njoj sam radio kao upravitelj kuhinje do 2005. godine kad je ona odlukom Vlade i resornog ministarstva zatvorena - kaže Vugrin?i? koji je igrom slu?aja posljednji napustio spomenutu vojarnu.

Sre?om, ostao je zaposlenik MORH-a i nakon što je otvoren natje?aj za mjesto kuhara u Po?asno-zaštitnoj bojni dobio je još jednu priliku pokazati svoje znanje. Ovaj put u Zagrebu.

- U varaždinskoj Gospodarskoj školi stekao sam sva potrebna znanja za kuhara specijalistu. No, samo iskustvom se postaje majstor za spravljanje svih mogu?ih i nemogu?ih delicija. Tražili su vrhunskog kuhara koji svoj posao shva?a kao umjetnost i – dobili su ga – veli ovaj 43-godišnji Varaždinac kojeg su odmah po dolasku na Pantov?ak prvo upoznali s novim kolegama.

Nikada nisu bili ni gladni ni žedni

- Vremena za nekakvu dužu prilagodbu nisam imao. Zasukao sam rukave i po?eo pripremati obroke za tadašnjeg predsjednika Stipu Mesi?a. na po?etku sam bio voditelj kuharskog odjeljka i voditelj smjene. Rije? je o odgovornom poslu jer brinete o kvaliteti i kvantiteti pripremljenih obroka – pojasnio je Vugrin?i?.

Jedan uobi?ajeni “predsjedni?ki doru?ak“, dodaje, sastoji se od  ?aja, bijele kave, hrenovki, jaja na oko.

- Kada je doru?ak u pitanju, hrvatski predsjednici preferiraju laganiji obrok. Nema tu puno mudrovanja oko pripreme, ali hrana mora biti 100 posto zdravstveno ispravna i na kraju – vizualno privla?na. Hrana je Mesi?u i Josipovi?u servirana na Tuškancu ili na Pantov?aku. Morala se svaki put drugdje voziti i to je znalo naše zaposlenike u logistici dosta iscrpiti -  kaže naš majstor kulinarstva kojeg smo pitali je li to?no da Stipe Mesi? najviše voli jesti suho meso s kiselim zeljem.

- Objedi koje sam spravljao za predsjednike Republike zasigurno su se razlikovali od njihovih obiteljskih ru?kova. Vjerovali ili ne, Mesi? i Josipovi? obožavali su grah s kobasicama, junetinom i špekom. Spremali smo im razli?ite juhe, a za glavno jelo naj?eš?e je pripreman be?ki odrezak, restani krumpir, kotlet na žaru s umakom od vrganja, pile?i file i drugo – kaže Vugrin?i? te dodaje da su Stpe i Ivo obožavali deserte.

Naime, s velikim apetitom sladili su se u svojim odajama pala?inkama s orasima, ?okoladom i marmeladom. No, gostili su se s vremena na vrijeme slatkim i slanim štruklima.

- Posebne prohtjeve prema kuhinji imali su eventualno kod ve?ere ukoliko su planirali oti?i na sportske aktivnosti i rekreaciju. U takvim prigodama nisu jeli zape?ene rezance sa sirom, ili pak boloneze, ve? bi im servirali vo?e poput jabuka, banana ili naran?a – kaže naš sugovornik koji je posebno zapamtio Ivu Josipovi?a.

Šutnja je “zlato“ i u kuhinji

Taj ih je sada ve? bivši predsjednik, napominje,  ?esto posje?ivao u kuhinji i pokazao se kao pristupa?an ?ovjek.

- Ni njemu ni Mesi?u nije nikada palo na pamet da nas pita za bilo kakav recept jer se u ovakvim odjeljcima izuzetno pazi na stegu. Predsjednici su znali da moramo paziti što govorimo i da smo svi prošli temeljitu provjeru koja nije mimoišla naše obitelji i prijatelje. Ukoliko želite raditi u ovakav posao ne smijete biti kažnjavani ili na bilo koji na?in nedostojni službe – isti?e.

O uvjetima za rad u „predsjedni?koj kuhinji“ kaže da su više nego idealni.

- Opremljenost kuhinje i pripadaju?ih prostora bila je vrhunska. Svakog dana veterinari su provjeravali namirnice na prijemu,  a kako bi se sve stizalo na vrijeme pripremiti, u kuhinji je radilo 20-tak zaposlenika razli?itih profesija. Bilo je tu kuhara, mesara, skladištara, pomo?nih radnika... Radili smo u dvije smjene od 5.30 do 13.30 sati te od 12 do 20 sati – prisje?a se Vugrin?i?.

Njemu i njegovim kolegama dnevnu rutinu na poslu povremeno bi svojim dolascima prekidale strane delegacije.

- Kod dolaska visokih gostiju iz inozemstva dobivali smo tzv. “Jelovnik za specijalne namjene“. U takvim prigodama spravlja se janjetina, kvalitetna riba i rakovi, te posebno pripremljena teletina. Za desert smo stranim dužnosnicima pekli torte i spravljali autohtone hrvatske delicije. Uglavnom, stolovi su im bili krcati vrhunskim jelom i pi?em – naglasio je Vugrin?i? od kojeg doznajemo kako su ovakvu hranu za elitu sljedovali i generali Janko Bobetko te Petar Stipeti?.

Varaždinskoj sirotinji kuha kao da su predsjednici

O svojim primanjima An?elko Vugrin?i? nije želio otkrivati detalje.

- Moja pla?a je za taj izuzetno odgovoran posao bila dovoljna za normalan život. Bila mi je ?ast što sam ?etiri godine spravljao hranu hrvatskim predsjednicima i držim kako je to vrhunac karijere koju može poželjeti svaki profesionalac – kaže Vugrin?i? koji je ovaj posao napustio radi svoje obitelji.

Naime, otac je dvoje malodobne djece kojima žele biti uvijek pri ruci.

- Nije sve u novcu i poslu. Obitelj je najve?e blago koje ?ovjek može imati jer prijatelje imaš i izgubiš. S obitelji nije tako, jer su uz tebe njeni ?lanovi ?itav život – naglasio je Vugrin?i? koji se u Varaždin vratio 2013. godine.   

Novi posao pronašao je u Caritasovoj pu?koj kuhinji u kojoj je zamijenio kuhara Stjepana Klajna nakon njegovog odlaska u mirovinu. Od tada spravlja hranu za potrebite kojih je na žalost sve više u našem gradu.

- Iako ovdje nemam veliki izbor namirnica, hranu im spravljam s jednakim žarom kao da su predsjednici – zaklju?io je Vugrin?i?.

Komentari