Zlatan Avar: Prijevremeni izbori stajat će nas milijun, a Habuš (još) tri milijuna kuna

Objavljeno: 26.11.2015. 13:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Siniša Sović

Hoće li Goran Habuš, koji, podsjećamo, nije uspio riješiti problem zbrinjavanja baliranog otpada ostati na čelu Grada, u prosincu će odlučivati gradski vijećnici pred koje mora uputiti prijedlog proračuna za 2016. godinu. Među njima je i nezavisni vijećnik Zlatan Avar koji nam je otkrio zašto ga neće podržati i pojasnio razloge svoje ponovne kandidature za mjesto varaždinskog gradonačelnika...

Konzultacije su obavljene, ima li aktualna vlast podršku većine, koju čini 13 od 25 vijećnika?
Ovakav  prijedlog proračuna definitivno neću podržati i poznato mi je da isti stav ima i moj kolega, nezavisni vijećnik Robert Podolnjak. Svjestan sam da je moj glas možda presudan i spreman sam podnijeti „posljedice“ mojeg konačnog stava. Kod izglasavanja proračuna gradonačelnik Habuš može računati na glasove osam vijećnika iz redova HNS-a, SDP-a i umirovljenika. Još četiri ruke mogu mu osigurati vijećnici iz redova HSLS-a i laburista, ali se oni još nisu javno izjasnili hoće li podržati prijedlog proračuna. I ndavna ostavka na mjesto zamjenice gradonačelnika Natalije Martinčević dodatno govori u prilog teze kako Habuš nema stabilnu većinu u Gradskom vijeću, koja je prethodno bila uzdrmana prilikom izglasavanja rebalansa proračuna.

Kakav ste prijedlog proračuna priželjkivali?  
Varaždinu je nužan što realniji proračun za 2016. godinu i predložio sam da bude sanacijski. Naime, Grad Varaždin trenutno duguje 36 milijuna kuna i tu treba pribrojiti dubiozu JUGS-a koja iznosi 24 milijuna kuna. To su ogromni iznosi i nikakvi pravni „manevri“ ih ne mogu umanjiti. Dugovi se moraju podmiriti i proračun mora biti postavljen na iznos od oko 200 milijuna kuna u prihodovnoj strani, kojem moraju biti prilagođeni planirani rashodi. Sada to nije slučaj i slutim kako proračun neće biti prihvaćen od većine vijećnika.

Ima li smisla održati prijevremene izbore u gradu Varaždinu, samo 12 mjeseci prije redovnih?
Moram još izračunati je li Grad sposoban već na proljeće podnijeti trošak za prijevremene izbore koji iznose oko milijun kuna. Također, treba razmisliti hoće li aktualna vlast, ukoliko se održi na svojim pozicijama do 2017. godine, prouzročiti još veću štetu od sume koja je potrebna za provođenje prijevremenih izbora. Nakon što sam vidio prijedlog proračuna, moj zaključak je da će ova vlast u roku 12 mjeseci prouzročiti dodatna tri milijuna kuna manjka u proračunu.

Što vas je ponukalo da najavite još jednu kandidaturu za mjesto gradonačelnika?
Kandidirao sam se 2013. godine i to ću učiniti i sada, bez obzira bili prijevremeni ili redovni izbori. Naime, nakon što sam dvije i pol godine proveo u Gradskom vijeću, točno znam što nije u redu i vidi se da je Goran Habuš okružen trećerazrednom ekipom. Nažalost, iako u gradskoj upravi postoji dosta stručnih ljudi koji dobro odrađuju svoj posao, ima i onih koji nisu kompetentni, a zauzimaju upravljačke funkcije. Riječ je o pročelnicima i pravnicima, gradonačelnikovim najbližim suradnicima, čija su nas tumačenja i konkretni potezi doveli u bezizlaznu situaciju s problemom zbrinjavanja baliranog otpada.

Varaždince zasigurno zanima što im kao kandidat za gradonačelnika već sada možete obećati?
Ne volim se razbacivati obećanjima, ali ću se, ukoliko budem izabran na tu funkciju, svojski potruditi da ih dodatno ne zadužujem. Također, namjeravam organizacijski ustrojiti gradske službe,  na način da one budu transparentne i efikasne. I što je najvažnije, ne namjeravam nikome proturati projekte, poput onog o zbrinjavanju otpada u Brezju, ukoliko su zakonski upitni.

Komentari