Volim Varaždin: Jedan redar, puno nereda

Činjenica, da u gradu vlada nered u prometu, divlje parkiranje, vožnja jednosmjernim ulicama u zabranjenom smjeru, bezobzirne trke biciklista Korzom, Franjevačkim trgom, Dučanskom ulicom, postaje razumljiva kad se zna da u Varaždinu trenutno radi samo jedan jedini komunalni redar.

Objavljeno: 24.05.2014. 10:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Za tog jednog saznao sam u Komunalnom redarstvu na Trgu Slobode kuda sam, nakon neuspješnih telefonskih pokušaja, otišao pitati tko odlučuje da "Crtorad" u pješačkoj zoni, konkretno u "slijepoj" Ulici A.Opolski, može kažnjavati vozače, stavljati im na kotače "lisice" ili odvoziti. Od čovjeka, koji mi se predstavio kao zamjenik šefa Komunalnog redarstva ("zaboravio" je reći svoje ime i prezime), saznao sam da "Crtorad" uz dozvolu tog jednog redara ima pravo kažnjavati po pješačkoj zoni.

U Policiji su potvrdili da je za rad "Crtorada" nadležno Komunalno redarstvo. A kaj je s biciklistima u središtu grada, pješačkoj zoni? Prije su postojale iscrtane biciklističke staze ali ne i u Dučanskoj ulici gdje me je s leđa u srijedu skoro oborio jedan jureći biciklista.

Po Korzu, među ugostiteljskim stolovima, svakojutarnja je slika vožnja biciklima. Zadnjih dana pojavili su se policajci koji će vjerojatno kaznama pokušati spriječiti njihovu vožnju ali, prometni problemi na ostalim ulicama trajno ostaju jer o puno nereda brine jedan - komunalni redar.

Grad kulturne tradicije

Neovisno o tome hoće li Varaždin uspjeti u svojoj kandidaturi, želji da 2020. godine postane europska prijestolnica kulture, naš stari povijesni grad za sobom ima duga stoljeća civilizacijskog razvoja, stečenog kulturnog nasljeđa.

Prelijepa crkvena zdanja građena od nastanka grada, starogradska tvrđava s bedemima iz 15.stoljeća, gradska vijećnica stara 500 godina, prva tiskara od prije 450 godina, gimnazija koja će za dva desetljeća proslaviti 400 godišnjicu, dvjesto godina muzičkog društva i dva stoljeća glazbene škole, iz 19.stoljeća su kazališna zgrada, gradska knjižnica i čitaonica, prve novine, iz 1925.godine muzej. Ovdje su rođeni mnogi velikani kulture i znanosti.

I danas grad, uprkos brojnim problemima, nastavlja nasljeđene vrijednosti bogate kulturne prošlosti. Kazališni, glazbeni, književni, likovni, medijski, prosvjetni, znanstveni, sportski život je naša svakodnevica.

Ako Varaždin u konkurenciji s Rijekom, Splitom, Osijekom, Dubrovnikom, Pulom ne bude izabran za prijestolnicu europske kulture, ostat će i dalje predvodnik hrvatske kulture.

Komentari