supruga i ponosna mama

Dubravka Novak- žena kojoj invalidnost nije prepreka: ''Ne želim sjediti u kutu i čekati milost''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.06.2017. 18:59

Zadnja izmjena: 19.06.2017. 08:43

Foto: Luka Šalamun

Dubravka Novak-  žena sa jednom rukom i samo dva prsta koja je uspjela napraviti ono što mnogi nisu s dvije zdrave ruke i deset prstiju. Majka je troje djece, žena ponosnog supruga koji stoji uz nju, a uz sve to i vlasnica dječjeg vrtića. O svojoj invalidnosti govori jako otvoreno i bez srama te tako potiče i druge mlade ljude da se ne smiju sramiti onoga što jesu.

Ovih dana Dubravka je u poslu jer je zajedno sa suprugom Mirom otvorila dječji vrtić ''Duda'' u Hrastovljanu, inače prvi vrtić u općini Martijanec.

- Ja sam rodom iz Sudovčine i znam ljude iz te općine koju muku muče s djecom i tu je došao klik da bi bilo dobro otvoriti vrtić- govori Dubravka i dodaje kako unatoč invalidnosti ne želi sjediti u kutu i čekati pomoć od nekoga.

Kako kaže, odustala je od mirovine koju je primala i odlučila se sama pokrenuti, naravno uz pomoć obitelji. Iako vrtić radi tek pola mjeseca, imaju već šesnaestero djece, zadovoljni su odazivom, a zaposlili su i nove ljude. Iako je Dubravka sada ponosna na sve što je postigla, prošla je trnovit put.

 

U pubertetu je bilo najteže

- Ja sam se uvijek družila s ''normalnim'' ljudima, ne znam kako da to drugačije kažem. Nemam neke posebne traume iz djetinjstva, ali kada je došao pubertet, onda mi je bilo jako teško. Počela sam samu sebe skrivati. Na primjer, imala sam duge rukave na plus 30 kako netko ne bi vidio moj nedostatak.- priča nam Dubravka 

Dodaje kako su joj taj period uvelike ulakšale prijateljice koje su joj uvijek govorile da nema što skrivati, ali da je dugo trebalo da prihvati samu sebe.

- Iz te kože se ne može van. To što nam Bog uzme, u nekim stvarima nam daje tri puta više. Samo treba znati voljeti sebe i prepoznati svoj potencijal.- rekla je Dubravka

Dubravka i suprug Miro se ne boje novih izazova koji stoje ispred njih.

Ponosna majka troje djece

Govori nam također kako je uvijek izlazila i feštala iako, a na jednoj motorijadi upoznala je i sadašnjeg supruga.

- Njemu to nije smetalo, on me prihvatio takvu i on se stvarno ponosi sa mnom. Ja kosim travu, vozim auto, vozim bicikl,plivam i pečem kolače, radim sve ko i drugi zdravi ljudi.- objašnjava nam.

Na moje pitanje koliko je teško biti majka troje djece s obzirom na njezinu situaciju, Dubravka odgovara:

- Nije teško, zašto bi bilo teško. Planirali smo dvoje, ali došli su blizanci, ali nije nikakav problem. Inače, djeca se jako brzo priviknu na mamu. Naravno da sam se bojala kad smo dobili prvo dijete, ali suprug mi je tu jako pomogao sa hranjenjem i prematanjem.- govori nam

U tom ju je periodu života ulovila mala depresija.

- Suprug mi je onda rekao, ajde, sad ti premotaj. Ja sam tu da ti pomognem, ti to možeš. Tako je sve krenulo i od onda sve sama radim. - rekla nam je Dubravka i ispričala anegdotu kako se sestra u bolnici čudila jer je Dubravka sama uzela dijete i čuvala ga.

Ovo su samo neki od mališana koji idu u vrtić.

Iako mi nisu otkrili o čemu je riječ, Dubravka i Miro otkrivaju kako imaju još neke planove za budućnost. 

- Pa mi smo bajkeri u duši, mi smo takvi, želimo izazove i ne bojimo ih se.- rekli su nam za kraj. 

 

 

 

 

 

Komentari