Kako očuvati čizme od snijega i soli?

Objavljeno: 06.01.2016. 15:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Nakon što ste se promrzli vratili kući u toplo, briga o cipelama sigurno vam nije na listi prioriteta, ali ako ih ne budete pazili za vrijeme ovih snježnih dana, mogli biste ostati bez njih.

Kako se ceste i nogostupi ovih dana posipaju solju zbog sigurnosti građana i opasnosti od padova, cipele su kolateralne žrtve pa nije zgorega da ih malo više pazite i mazite. Bijele mrlje najčešće se vide nakon što se čizme osuše pa je to trenutak da ih očistite, ali i prevenirate ružne mrlje pravilnom njegom.

Kožne čizme

Prvo što biste trebali učiniti jest zaštititi čizme prije izlaska iz toplog doma jer sol isušuje kožu. Kožne čizme možete namazati običnim losionom za tijelo ili kremom, ali pričekajte neko vrijeme prije izlaska i pustite da se upije. Kada opet dođete na toplo i suho, najbolje bi bilo prebrisati ih suhom krpom ili makar maramicom ako ste primjerice stigli na posao, kako biste što prije uklonili snijeg i sol.

Budući da ponekad ne možemo učiniti to, poslije povratka kući očistite kožne čizme s malo octa i vode, ali tek kada se dobro osuše. Ako ste pak imali pravi peh pa su se čizme potpuno smočile, ne preostaje vam ništa drugo nego primijeniti stari trik s novinskim papirom. Napravite loptice od papira pa napunite čizme i ostavite u blizini nekog izvora topline poput radijatora. Novinski će papir upiti svu vlagu iz unutrašnjosti pa ćete ih imati spremne za idući dan.

Cipele od nubuk kože

Omiljene timberlenke i slične cipele najbolje je zaštititi sprejem za impregnaciju. Nakon nanošenja spreja također treba pričekati da se upije i osuši, a zatim možete još jednom proći suhom krpom ili četkom da im vratite 'sjaj'. Ukoliko su prljave, prethodno ih očistite s malo vode i sapunom pa pustite da se osuše. Cipele od ovakvih materijala ponekad se mogu jednostavno očistiti običnom gumicom za brisanje, a u trgovinama imate i četke koje imaju posebnu vrstu gume za čišćenje na sebi.

Cipele od brušene kože

Zapravo, ovakve cipele ne bismo trebali nositi po snijegu jer se sol iznimno teško uklanja, ali ako ste već odlučili tako, a omiljene gležnjače sada imaju sol po rubovima, probajte s pjenom koja se može kupiti u trgovinama s obućom. Obično se nanosi s udaljenosti od 15-ak centimetara i pusti da se osuši, a zatim samo lagano istrlja krpicom i četkom.

Izvor: tportal.hr 

Komentari