Na maturalcu u Crnoj Gori: Proveli se odlično i bez vode te s pogledom na groblje

Objavljeno: 05.07.2015. 19:11

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 07:18

Foto: Privatni album

Maturalna putovanja srednjoškolaca puna su raznoraznih dogodovština, a mnogi učenici dočekuju ih s nestrpljenjem. Atraktivne destinacije, putovanje i dobro društvo ključ su uspjeha dobrog maturalca.

Iako mnogi srednjoškolci kada su u pitanju maturalna putovanja ne odustaju od svojevrsnih "klasika" Praga, Šoanjolske, Grčke, u posljednje vrijeme sve popularnije odredište takvih putovanja je Crna Gora. 

Svoj maturalac tamo su proveli i srednjoškolci 3. e razreda, smjer tehničari nutricionisti, Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Svojih doživljaja s maturalca koji je bio sve samo ne običan, za portal eVaraždin.hr prisjetila se Marta Mihalić

Na maturalac su krenuli u ponoć, 18. lipnja, a prva destinacija bio je Dubrovnik. 

Konačno je došao i taj dan! Idemo na maturalac. Uzbuđeni i puni energije krenuli smo na put. Naša destinacija: Crna Gora. Na putu do Crne Gore stali smo u Dubrovniku. Razgledali smo ga, barem onoliko koliko je vodič mogao slušati naše gunđanje. Nemojte krivo shvatiti, Dubrovnik je divan, no s obzirom na to da je polazak bio u 00:15 većina nas je bila umorna i jedino što smo zapravo željeli vidjeti je šalica kave. Nakon toliko željene kave, ponovno smo došli u autobus - priča nam Marta. 

Uslijedila je kraća vožnja do Herceg Novog, a onda smještaj u apartmane. Ono što će biti doživljaj za pamćenje, zasigurno je nedostatak vode tijekom dana i soba s pogledom na groblje. 

- Priznajem, mislila sam da je Herceg Novi grad mimoza, no nakon što smo jedne večeri otišli u razgled grada, naučili smo da je Herceg Novi zapravo grad stepenica. Mnogo, mnogo stepenica. Nakon dolaska smjestili smo se u apartmane kojima smo bili poprilično zadovoljni. Jedini je problem bio to što smo vode imali samo od 19 do 22 sata zbog čišćenja cijevi, no dobili smo određene količine vode u flašama koju smo koristili tijekom dana. Zapravo smo to što nemamo vode uvijek pretvorili u zezanciju, pa to i nismo smatrali nekim problemom. Upravo smo tako prigrlili i to da nam je pogled iz apartmana bio na groblje. Ali hej, barem se susjedi nisu žalili na buku - prisjeća se kroz smijeh naša sugovornica. 

Apartmanima su bili zadovoljni, jer su bili veliki i blizu plaže što je bilo odlično za njihova druženja do kasno u noć.

- Zapravo, bolje je reći za do rano ujutro. Svakog smo dana nakon doručka imali organiziran izlet, pa smo vrijeme u autobusu iskoristili za spavanje. Prvi nam je izlet bio grad Kotor koji je uistinu divan, meni se svidio čak i više od Budve, koju smo također posjetili. Naravno da je i Budva prelijepa, no ima nešto u Kotoru što ga čini posebnim, toplim - objašnjava nam Marta.

Nakon Kotora posjetili su umjetni otočić Gospa od Škrpjela sa istoimenom crkvicom.

- I to je, naravno, bilo divno. Ne smijem zaboraviti spomenuti vožnju brodom po Skadarskom jezeru koja je bila čista uživancija. Na povratku kući, razgledali smo Zadar - govori nam Marta kroz smijeh jer se prisjetila kako su se baš u Zadru nakratko uspjele i izgubiti.

- Nisam se izgubila u Crnoj Gori, ali zato sam u Zadru zajedno s dvije prijateljice, to uspjela. Naravno, uz pomoć razrednice brzo smo se vratile do ostalih te smo nastavili putovanje do Varaždina - doznali smo od naše srednjoškolke.

Što se tiče sveukupnih dojmova, putovanjem je naša sugovornica bila izrazito zadovoljna, kao i ostatak njenog razreda. U mislima će ostati nezaboravni doživljaji, prijateljstva i ljudi.

- Nakon divno provedenih pet dana mogu reći da je Crna Gora prelijepa, no u sjećanju će mi ostati i one naizgled nevažne sitnice. Sitnice kao njihov jezik, pristupačnost, ljubaznost i opuštenost. Dvije drage cure koje rade u dućanu i konobari u hotelu. Naši vozači autobusa, koji sa sigurnošću zaslužuju titulu najboljih, kao i naš vodič jer treba izdržati tjedan dana s nama! I posljednji, ali ne najmanje važni, naši dragi razrednici - zaključila je Marta.

Komentari