interijerNET

Različite vrste i dinamike rasvjete pojačavaju prostornu raznolikost u domu

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.

Objavljeno: 31.01.2016. 13:33

Zadnja izmjena: 15.02.2016. 17:59

Foto: Natevo

Neovisno o uređenju prostora, rasvjeta je ona koja će prostoru dati konačan ugođaj. Monotona i jednolična rasvjeta nagrdit će i dinamično dekorirane prostore, dok će kombinacija različitih vrsta i dinamike rasvjete naglasiti pojedine zone ili grupu elemenata i na taj način pojačati prostornu raznolikost.

Razvoj rasvjetnih tijela u funkcionalnom i dizajnerskom smislu omogućuje sve veću kreativnost u osvjetljenju prostora pa je kreativna rasvjeta postala nezaobilazan trendovski element uređenja. Ona se ugrađuje u pod, zid, strop ili elemente namještaja, može biti pojedinačna, točkasta ili longitudinalna.

Led rasvjeta omogućila je uštedu električne energije, niže zagrijavanje rasvjetnih tijela pa tako i ugradnju na mjesta na kojima to do sada nije bilo prihvatljivo, kao npr. u elemente namještaja. Mogućnost mijenjanja boja te različiti programi njihove izmjene dodatno pojačavaju ugođaj u prostoru. Ipak, kreativnost treba ograničiti na osjećaj ugode i sklada.

Indirektni efekti rasvjete su izuzetno ugodni i mogu se koristiti u različite svrhe, funkcionalne ili dekorativne. Pravilnom postavom rasvjetnih tijela u dnevnom boravku, može se potpuno izbjeći tzv. centralna rasvjeta. Ovo će biti osobito zanimljivo ako rasvjetu ugradite u police koje će istovremeno svoriti vizualne efekte na namještaju, ali i stropu. Centralna rasvjeta stvara jednoličan i po malo dosadan ugođaj u prostoru pa je ovo idealan način da budu zadovoljene i funkcionalne i estetske potrebe. Rasvjeta u namještaju je hit pa ćete tako zadovoljiti i želju  za trendovima!

Centralnu rasvjetu u blagovaonici moguće je izbjeći različitim kreativnim konstrukcijama koje će u jednom smjeru davati direktnu, a u drugom indirektnu rasvjetu i tako stvoriti zanimljive odnose svjetla i sjene. Komoda svakako treba sadržavati indirektnu rasvjetu, a ukupan svjetlosni doživljaj će biti vrlo efektan.

Radni kutak može također biti osvjetljen indirektno, jer često ne zauzima veliku površinu te služi potrebama pojedinca. Indirektno osvjetljenim stolom stvorit će se ugodan ambient u cijelom prostoru, a potpuno zadovoljiti potrebe za svjetlom tijekom rada. Preporučljivo je da je rasvjeta longitudinalna.

Hodnici su najčešće uski prostori i često su opremljeni ogledalom. Na zahtjevaju previše svjetla, osim u zoni ogledanja. Ugradnja rasvjete ispod ogledala je nazaobilazan trend pa iskoristite ovaj efekt za indirektnu rasvjetu hodnika.

Spavaća soba je prostor koji, uz dnevni boravak, treba osobito biti ugodan i opuštajući pa su indirektni efekti ovdje vrlo poželjni. Iskoristite uzglavlje kreveta i ugradite rasvjetu, kako bi se snop indirektne rasvjete širio na stražnji zid. Ova količina rasvjete će zadovoljiti potrebe za čitanjem, ali bez iritiranja pogleda prevelikom količinom svjetla. Vizualni efekt će biti odličan.

Centralnu rasvjetu je moguće izbjeći ugradnjom rasvjete u ormare, a dodatne efekte postići ćete dekorativnom rasvjetom ogledala na toaletnom stoliću, koja će odlično poslužiti i za potrebe šminkanja.

Dječja soba je veseo i živ prostor pa joj indirektni efekti odlično pristaju. Može se koristit za zadovoljavanje funkcionalnih ili samo estetskih potreba, svjetlo može biti u boji ili bijelo.

Ukoliko ste skloniji klasičnoj rasvjeti, predlažemo integriranje rasvjete u dekorativne police, kao diskretni naglasak u prostoru. Dovoljan je samo jedan detalj koji će pokazati svu profinjenost i ljepotu svjetla, a vama omogućiti svakodnevni užitak u pogledu. 

Dodatne stručne informacije o uređenju i opremanju javnih te stambenih prostora, potražite na arhitektonskom portalu interijerNET.hr

Komentari