Stopala na sunce: napravite sami kućnu pedikuru

Proljeće lagano kreće prema ljetu, a lijepo vrijeme i visoke temperature već su nas namamile da iz ormarića izvadimo ljetne sandale. Vrijeme je i da se pobrinemo za ljepotu stopala.

Objavljeno: 27.05.2014. 20:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Debele čarape i teška obuća kojoj smo robovali cijelu zimu, štetno djeluje na stopala jer uzrokuje tvrdu kožu, zadebljanja, pucanje kože na peti, žuljeve, a kod osjetljivih stopala i zanoktice i kurje oči.

Iako bi o stopalima trebali brinuti cijelu godinu, nekako se ta briga smanjuje kroz jesenske i zimske mjesece. Stoga je proljeće pravo vrijeme da stopala uljepšamo i pripremimo za nadolazeće ljeto.

Vjerojatno nema te osobe koja ne uživa u masaži stopala i pedikuri, posebice nakon napronog dana. Međutim, za takve tretmane treba odvojiti i vrijeme i novac što često nemamo.

Ipak, uljepšati i osvježiti umorna stopala možete i kod kuće. Za domaću pedikuru potrebno vam je lavor, topla voda, sol za kupanje, kamen za pete, spužvica, piling, ručnik, škarice za nokte i mekanija turpija za nokte.

Kupka za stopala

Prije nego što počnete, pripremite sve na dohvat ruke. Pustite omiljenu glazbu, odaberite udobno mjesto i uzmite omiljenu knjigu ili časopis. Pred sjedalo stavite lavor s toplijom vodom, u koji ste stavili sol, pokraj stavite ručnik te kamen za pete.

Uronite noge neka se namaču dvadesetak minuta. Nakon toga, s kamenom za pete odstranite svu suvišnu kožu i eventualnu prljavštinu s donjeg djela stopala. Nakon što ste otklonili svu mrtvu kožu sa stopala, uzmite piling te dobro trljajte posebno na mjestima koja su preosjetljiva za kamen, a to je gornji dio stopala, između prstiju...

Njega noktiju

Nakon što ste završili s prvim dijelom pedikure, obrišite noge i među prste stavite vatu (ako je potrebno). S obzirom da su vam i nokti omekšali, biti će ih lakše skratiti sa škaricama, ako postoji potreba. No prije toga, očistite eventualne ostatke nečistoća ispod noktiju.

Oblikujte svoje nokte, prvo s grubljom a nakon toga s mekanijom turpijom, te pogurnite kožu prema korijenu nokta.

Nakon toga, obrišite ponovno prste s vlažnim ručnikom, kako biste uklonili prašinu od turpijanja. Na nokte nanesite lak u boji koja vam se sviđa, pričekajte nekoliko minuta pa nanesite hidratantnu kremu. Nakon što se i ona upije, možete se zadovoljno diviti svojim lijepim i njegovanim stopalima.

Komentari