Turistička odredišta koja vrijedi posjetiti u 2016. godini (top 10)

Objavljeno: 25.12.2015. 16:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Ilustracija

Premda postoje zemlje koje se uvijek isplati posjetiti, svaka godina donosi neke posebnosti u raznim državama, pa tako i 2016. Kamo putovati i što vidjeti? Nudimo vam deset ideja za sljedeću godinu...

Bocvana

Poznata po proizvodnji dijamanata, demokratska i poletno divlja, Bocvana je priča o uspješnoj pretvorbi iz siromaštva u jednu od afričkih najstabilnijih zemalja. Sljedeće godine bit će 50 godina nezavisnosti Bocvane koja uistinu ima što slaviti jer je država s najduljom povijesti višestranačke demokracije u Africi, minimalnom korupcijom, bogatom turističkom ponudom.

Bocvana ima božanstvenu kombinaciju pustinje i riječnih delta koja privlači razne divlje životinje. Čak 17 posto države ima status nacionalnog parka. Delta rijeke Okavango postala je 2014. tisućito mjesto UNESCO-ove Svjetske baštine.

Iako Afrika zvuči daleko i nedostupno, Bocvana nudi nevjerojatnu lepezu doživljaja za turiste, kakve god avanture traže. Trenutačni su hit u Bocvani otvoreni noćni klubovi na parkiralištima zbog novog zakona o zatvaranju takvih mjesta do dva ujutro.

Japan

Bez obzira na to jeste li već posjetili Japan ili vam se putovanje na drugu stranu svijeta čini malo predalekim, odlazak u tu modernu i istovremeno drevnu zemlju uvijek je dobra odluka. Tokio će 2020. biti domaćin Olimpijade pa je to pokrenulo mnogo novih projekata, no elegantna kulturna baština uvijek je turistima na raspolaganju.

Nema osobe koja neće ostati zapanjena futurističnim doživljajem japanskih gradova i nevjerojatno brzih vlakova koji jure među tornjevima od stakla i metala okupanima neonskim svjetlom. Ljubitelji morskih plodova imat će priliku vidjeti jednu od najvećih ribljih tržnica na svijetu u novom ruhu nakon preseljenja zbog Olimpijade.

Postoji malo mjesta na svijetu gdje posjetitelj može podjednako lako naći sva zadovoljstva komercijalne globalizacije i snažni duhovni doživljaj, a gotovo je nemoguće pronaći veću koncentraciju neobičnih trendova kao što su trenutno zoološki kafići – mjesta gdje možete popiti piće okruženi kozama, pingvinima, sovama, kornjačama i mnogim drugim životinjama.

Posebna su pogodnost u Japanu automati za prodaju svega, od kišobrana i cigareta do hrane i stripova na koji se troši više papira nego na toaletni papir.

SAD

Kad nam netko spomene SAD, nevjerojatnih 340.000 kvadratnih kilometara nacionalnih parkova nije prva stvar koja nam padne na pamet, no za ljubitelje prirode i pješačenja malo država nudi sličan doživljaj kao što su parkovi Yellowstone, Badlands, Zion ili Yosemite. SAD je već u 19. stoljeću započeo proces očuvanja svojih prirodnih ljepota.

Od ogromnih kanjona do aktivnih gejzira, SAD ima lepezu nevjerojatnih nacionalnih bogatstava. Novo stoljeće donijelo je i nov polet u očuvanju i povećanju dostupnosti američkih nacionalnih parkova.

Ukratko, SAD je raj za sve koji vole prirodu i čaroliju njenih raznovrsnih oblika.

Palau

Nema ronioca koji ne zna za Palau. Pacifički arhipelag u potpunosti je pretvorio svoj pomorski teritorij u nacionalni park, popularno poznat i kao podvodni Serengeti. Iako ćete nakon posjeta Palauu vjerojatno imati dugotrajan otisak maske za ronjenje na licu, nevjerojatni doživljaj morskog svijeta natjerat će vas da zaboravite na takve sitnice.

Palau je svoju nezavisnost dobio tek 1994. Trenutačno na osam od oko 250 otoka zaštićenih koraljnim grebenom dugim 110 kilometara živi samo 21.000 ljudi. Zbog postupnog rasta razine oceana i klimatskih promjena, Palau prima sve manje turista svake godine.

Osim nevjerojatne podvodne čarolije, Palau je bio poprište sukoba Amerikanaca i Japanaca u Drugom svjetskom ratu, pa na otočićima još ima ostataka borbe, poput aviona, tenkova i razne druge vojne opreme. Stručni vodiči turiste će provesti samo uhodanim stazama zbog opasnosti neeksplodiranih bomba i mina te nizom podzemnih pećina koje su japanski vojnici koristili.

Najneobičnija prirodna ljepota je Jezero meduza – laguna na otoku Eli Malk u kojoj žive milijuni endemskih podvrsta zlatne papuanske meduze – u kojem se može roniti samo uz posebnu dozvolu.

Latvija (Letonija)

Latvija je, kao i Hrvatska, doživjela razdoblje komunizma, no čini se da je ta baltička država napokon spremna zasjati. Oživljavaju se stare tradicije i obnavljaju se dvorci, dok se glavni grad Riga istovremeno modernizira i uživa u posljedicama titule Europske prijestolnice kulture za 2014. godine.

Latvija pretvara svoje povijesne građevine u muzeje i konačišta. Latvijski kuhari napravili su pravi procvat lokalne kuhinje i nesumnjivo će uskoro biti u samom vrhu skandinavskih gurmanskih krugova.

Ako vas ne privlače dvorci i muzeji, možda ćete se naći u tradiciji skakanja u hladnu vodu nakon znojenja u sauni. Poslije možete uživati u dimljenoj ribi i pivu.

Australija

Postoji samo nekoliko mjesta na svijetu koja su udaljenija od ostatka svijeta nego što je to Australija, no to ne znači da se ne isplati posjetiti taj veličanstveni kontinent i uživati u divljini Velikog koraljnog grebena i Tasmanije. Iako ćete provesti jedan cijeli dan u zrakoplovu kako biste stigli do Australije, ona nudi prirodne ljepote i zanimljiv doživljaj autentične kulture aboridžinskog turizma.

Trenutačni su australski hit mobilne zalogajnice i barovi koji nude malo drugačiju brzu hranu i pivo iz domaće radinosti, a ako volite bizarne stvari, svakako posjetite 'Planehenge' u Parku skulptura Mutonia. U pitanju je umjetnička instalacija zavarenih zrakoplova koji strše iz zemlje te drugih sličnih eksponata.

Poljska

Dok se većina EU-a guši u ekonomskim problemima, Poljska ima sve više turista, Wroclaw se sprema uživati u tituli Europske prijestolnice kulture za 2016., a Krakow, Szczecin, Katowice i Gdańsk dobivaju sve više novih zrakoplovnih ruta. Nema sumnje da je vrijeme za posjet Poljskoj.

Vjerojatno je teško odlučiti se samo između pivskih vrtova i srednjovjekovnih kula, no to nije sve. Poljska će 2016. ugostiti glazbenike iz više od 50 zemalja i papa Franjo će posjetiti Krakow.

Kome sve već navedeno nije dovoljno, preporučujemo posjet jedinstvenom rudniku soli Wieliczka, u kojem čak postoji i podzemna crkva. Jedino zbog čega možda možete strahovati je to da jednostavno nećete imati dovoljno vremena vidjeti sve što želite.

Urugvaj

Oko tri milijuna turista svake godine posjeti Urugvaj. Zašto? Glavni grad Montevideo progresivan je urbani centar u blizini ravnice na kojoj se turisti mogu igrati kauboja. Noćni život je prekrasan, pogotovo na obali.

Za razliku od susjednih zemalja, Urugvaj je mirna i stabilna država koju se naziva i 'Američkom Švicarskom'. Urugvajci su ljubazni i gostoljubivi, a Montevideo je idealan spoj dovoljno malog mjesta da se posjetitelj lako u njemu lako snađe i božanstvene arhitekture, modernih restorana i svih pogodnosti modernog grada.

Urugvajske pješčane plaže pune su koliba za sve one koji vole samoću i privatnost, a hrana je jednostavna, no vrlo ukusna. Ah, da, jesmo li spomenuli da je u Urugvaju marihuana legalna?

Grenland

Znamo da zvuči pomalo čudno kad vam preporučujemo posjet državi s najmanjom gustoćom stanovnika po kilometru kvadratnom, no nema mnogo mjesta na svijetu gdje možete doživjeti ponoćno sunce koje osvjetljava glečere, promatrati ogromne kitove i biti hipnotizirani polarnom svjetlošću. U ožujku 2016., svi posjetitelji imat će priliku vidjeti Zimske arktičke igre popraćene festivalom hrane, pića, pjesme i plesa.

Grenland je samo četiri sata leta udaljen od Kopenhagena, no iskustvo je kao da ste na drugom svijetu. Ogromni ledenjaci visine nebodera, vožnja kajakom među njima te neobična lokalna kuhinja bit će dosta da vam oduzmu dah.

Grenlandsko pivo posebno je jer koristi vodu iz ledenjaka u svojoj proizvodnji, a kamo god se zaputili, možete stići samo brodom, zrakoplovom, motornim ili običnim sanjkama jer nema cesta. To se zove prava avantura!

Fidži

Za one koji su se smrznuli samo čitajući o Grenlandu imamo nešto sunčaniju destinaciju – Fidži. Iako je u zadnjih desetak godina imao svoje političke probleme, Fidži ponovo postaje omiljeno odmaralište za bogate i ljetovalište za ljubitelje ekstremnih sportova.

Fidži je jedno od mjesta na kojima se uistinu čini da svi problemi nestaju. Posjetitelji se mogu odmoriti uz pecanje, plivanje i ronjenje u savršenim vodama oko lokalnih otočića.

Podvodne prirodne ljepote svijet su za sebe, a ni ljubiteljima ptica neće biti dosadno. Možda najuzbudljivija stvar koju možete vidjeti na Fidžiju je hodanje po žeravici – lokalna tradicija koju održava pleme Sawau.

Izvor: tportal.hr 

Komentari