Varaždinski “Kralj leda“

U novu sezonu Velimir Glavica na 'ledenu cestu' s ogromnom cisternom

Objavljeno: 19.02.2016. 19:58

Foto: Velimir Glavica

Prošlog vikenda službeno su otvorene 'ledene ceste' u sjevernoameričkoj kanadskoj tundri kojima s ogromnim tegljačem prolazi i varaždinski “Kralj leda“ Velimir Glavica...

>>Varaždinski “Kralj leda“: Velimir Glavica je prvi Hrvat koji vozi tegljače kanadskom “ledenom cestom“

U novoj sezoni koja će trajati do sredine travnja, naš sugrađanin ponovno se našao surovim uslovima.

- Ovaj put dobio sam nezahvalnu zadaću prijevoza goriva u cisterni, a polazište je Yellowknife. No, ponosno mogu reci da radim sezonu 2016 s legendarnim Alexom Debogorskim poznatim pod nadimkom 'King of the ice road'. Televizijski gledatelji u Hrvatskoj mogli su ga upoznati u seriji Kraljevi Leda – rekao je za eVaraždin Velimir Glavica.

Inače, ovogodišnja sezona je loše počeka za vozače koji svakodnevno dijele istu ledenu cestu jer je led na nekim mjestima imao debljinu od svega pola metra. Stoga je hrvatski “Kralj leda“ imao dovoljno vremena snimiti vidio prilog s dupkom punog parkirališta kakvog nema nigdje drugdje na svijetu:

- Prilikom vožnje s cisternama punim dizela težina najveća dozvoljena težina kamiona za vožnju po ledu iznosi 67.200 kilograma, a ovaj put, radi tankog leda nosivost je smanjena na 43 tone. Rizik je velik i svi smo napeti – naglasio je Glavica.

Da stvar bude gora, ledenom cestom ovih dana prohujala je i oluja koja je izbrisala sve markirane rute za prijevoz robe tegljačima. To stvara dodatne probleme našem 30-godišnjem vozaču i njegovim kolegama koji gube dragocjeno vrijeme dok čekaju povoljnije meteorološke prilike.

No, danas je Velimir Glavica iz Yellowknifea ponovno krenuo na put prema rudniku 'Diavik Diamond mine', a kako to sve skupa izgleda pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari