Ugodna oaza u zapadnoj Africi, najsiromašnijoj regiji na svijetu

Objavljeno: 07.02.2015. 15:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Iako je blizu Europe, velika većina država zapadne Afrike nalazi se ispod 150. mjesta po bogatstvu. Ako uzmemo da se Hrvatska nalazi oko 50. mjesta i da na svijetu ukupno ima dvjestotinjak zemalja, onda je jasno koliko je zapad Afrike silno siromašan, piše 30 dana

Međutim, čak i kad su takve regije u pitanju, ništa nije crno-bijelo. Stotine milijuna ljudi koji tamo žive ipak akumuliraju kakvo-takvo bogatstvo. A nema, naravno, očekivanijeg mjesta gdje će se to skupiti i vidjeti od glavnog grada.

Dakar je tromilijunska metropola. To je glavni grad države Senegal, ali i najjači centar cijele regije. Dakar ima veleposlanstva svih važnijih zemalja svijeta, predstavništva svih važnijih tvrtki u regiji, kulturno je središte sa živom i globalno prepoznatom glazbenom scenom.

Zbog bogatijeg domaćeg stanovništva i mnogo stranaca pojavili su se odlični restorani, hoteli i klubovi. U centru grada nalaze se visoki neboderi, grad ispresijecaju široke, moderne prometnice. Gotovo ništa od toga nije moguće vidjeti u ostalim dijelovima zapadne Afrike, pa se

Dakar čini kao oaza bogatstva u tom tužnom dijelu svijeta.

Grad je smješten na prekrasnom mjestu - malom trokutastom poluotoku unutar Atlantskog oceana koji je samo jednim uskim dijelom povezan s kopnom. To znači da cijeli taj ogroman grad okružuju plaže i prekrasno plavetnilo oceana. U svakom trenutku u blizini ste obale i možete lako pobjeći od gužve i buke.

Arhitektura centra grada je neobična mješavina ugodnog kolonijalnog stila i novijih hladnih betonskih grdosija. Kao i u Zagrebu, neobičan stil gradnje 60-ih godina prošlog stoljeća agresivno je nametnut trgovima iz nekog prijašnjeg, barem iz perspektive arhitekture, mirnijeg vremena.
Senegal ima kakvu-takvu demokraciju. Za razliku od susjednih zemalja, ovdje nema državnih udara, nije bilo građanskih ratova pa je, uz manje iznimke na jugu zemlje, Senegal stabilan i miran. Bogata predsjednička palača nalazi se na prekrasnom mjestu iznad oceana.

Promet nije tako strašan kao primjerice u Kairu, ali ipak morate jako, jako paziti na svaki korak da vas netko ne pregazi i imati debele živce za trube, smog i opasnu vožnju. Javni prijevoz je toliko anarhičan, opasan i neugodan, da nije preporučljiv za strance. Ipak, odlično je što cijelo vrijeme na svakom mjestu možete uloviti taksi koji će vas, uz obavezno cjenkanje, za desetak kuna prevesti gdje god trebate.

Dakar je bio ugodno iznenađenje našeg puta po zapadnoj Africi. U ovom gradu život se čini pristojan i ugodan. Eto, nije sve tako sivo, čak ni u najsiromašnijoj regiji na svijetu.

Izvor: 30 dana

Komentari