engleska avantura

FOTO: London kroz objektiv Novomarofčanke Ivane Pejnović

Objavljeno: 27.02.2017. 20:01

Zadnja izmjena: 27.02.2017. 21:27

Foto: Privatna zbirka

Mlada Novomarofčanka Ivana Pejnović je sa svoje 24 godine odlučila kako je vrijeme da okrene novu stranicu u svom životu, te se odvažila na englesku avanturu i sada živi u Londonu, u njegovom zapadnom dijelu, tik uz rijeku Temzu.

Ivana kaže kako je London oduvijek bio na njezinoj listi želja kojeg je namjeravala posjetiti turistički, no kako je došlo do toga da trenutno baš u tome gradu gradi svoj život, rekla je sljedeće: ' Moji planovi su bili fokusirani na Zagreb, no moj životopis bez radnog iskustva mi nije donio posao koji sam htjela, a o drugim poslovima nisam ni razmišljala. Bila sam spremna na preseljenje gdje god, samo da je posao povezan sa radom sa djecom i da steknem iskustvo u tom području. Vidjela sam oglas na internetu i javila se. Za dva dana sam spremila kofere i letjela za London.'

Uz činjenicu što trenutno radi kao dadilja, od čega, kako kaže, počinju njezini planovi i želja za iskustvom: 'London pruža mogućnost edukacije u području dječje psihologije i psihologije općenito, ali prije svega rad sa djecom ovdje mi omogućava da se kroz svakodnevnicu povežem s njihovim životima i naučim o najboljem pristupu koji pomaže u odgoju. Krećem od najranije dječje dobi jer tu se već kreiraju slike i uvjeranja koja kasnije biramo da nas oblikuju. Plan mi je educirati se i pokrenuti svoje ideje kojima su potrebni teorija i iskustvo, više nego diploma.', u slobodno vrijeme se bavi i fotografijom.

- Fotografija je moj hobi, način izražavanja kreativnosti. Fotografija nije posao kojim bi zarađivala za život, ali mi je pomogla na jedan terapijski način. Povezala me sa samom sobom, a i sa mnogim drugim ljudima s kojima sam surađivala. Glavna tema mojih fotografija su ljudi, portreti. Dobre fotografije se mogu dobiti dobrim poziranjem, no emocije su x faktor, a to se ne može namjestiti. Takav pristup prema fotografiji me odveo u smjeru psihologije i to je područje u kojem vidim svoju karijeru. - ističe fotografkinja.

Osjećaj slobode

O tome kako je se London dojmio priznala je kako je tek nakon dva tjedna postala svjesna gdje se nalazi: 'Odlazak u London se desio naglo, pa nisam ni imala vremena za analiziranje. Prva dva tjedna sam izbjegavala javni prijevoz jer mi je to bilo novo iskustvo i nimalo slično Hrvatskoj, no kad sam napokon skupila hrabrosti zakoračiti u centar Londona, desio se osjećaj 'Pa ja sam u Londonu'.

Na upit o tome što voli u Londonu i kako je izgledalo navikavanje na gradsku vrevu, Ivana ističe kako u Londonu voli bogatstvo različitosti, izbor i mogućnosti, te kako postoji veliki osjećaj slobode ovdje. 'Ovo je divan grad za proširiti svoje vidike u svim pogledima. Izbor i ponude su ogromni. London je spoj svega, umjetnosti, glazbe, kazališta, mode, gastronomije, zabave, biznisa, kulture.'  - rekla je naša sugovornica i pritom dodala kako je problem jedino predstavljalo navikavanje na suprotne strane kretanja u prometu, a i općenito po ulicama. 

Dok je London, ali i Londončani oduševljavaju, o njihovoj gastronomiji nema riječi hvale: 'Meni se engleska hrana generalno ne sviđa. Barem ne spremljena na njihov način. Ne koriste previše začina i djeluje mi bezukusno. Ja se držim balkanske kuhinje i sama spremam jela kako meni odgovaraju.'

Budući da je London poznat kao jedan od skupljih gradova, Ivana stiče kako su posebno skupe nekretnine i prijevoz.

- Stanarine su velike naspram Hrvatske. Ono što dobijete u Zagrebu kao dobar stan, u Londonu za istu cijenu dobijete nešto slično podrumu. - objasnila je Ivana.

Nostalgija za dragim ljudima

Iako se uspješno priviknula na novo životno okruženje, Ivana ipak dodaje kako se nostalgija za domom javila i ranije nego što je to očekivala.

-Tu  se javlja osjećaj bespomoćnosti i grižnje savjesti jer ste daleko od kuće i ljudi s kojima bi taj tren željeli biti fizički prisutni. Mislim da je taj osjećaj normalan svima koji odu u inozemstvo. Unatoč tom osjećaju, imam veliku podršku obitelji i prijatelja s kojima se čujem i pričam koliko nam to međusobno slobodno vrijeme dopušta. Iz tog razloga prevelike nostalgije nema.- dodala je mlada fotografkinja.

Ali, ipak, na kraju, na pitanje da li bi London mogao postati njezin trajni dom, Ivana je odgovorila: 'Neki od mojih planova su i dalje vezani s Hrvatskom i voljela bi da Hrvatska bude zemlja u kojoj će biti ostvarivi. No, nema ograničavanja. Osobno se osjećam kao da mi je cijeli svijet teren gdje bih mogla živjeti i raditi, ne nužno samo London.'

Komentari