reakcija na "gospodina generala"

BRANITELJ KREŠIMIR ČOP: 'Trifunović je bio ratni zločinac, evo i dokumenata koji to potvrđuju'

Objavljeno: 16.02.2017. 20:23

Zadnja izmjena: 17.02.2017. 10:47

Foto: Arhiva/Privatna zbirka

Još se ne stišavaju reakcije na kontroverzni prekjučerašnji skup o generalu Vladimiru Trifunoviću. Javio nam se i Krešimir Čop - izravni sudionik obrane Varaždina u rujnu 1991. - koji je osim svog stava poslao i dokumente izravno povezane s navedenim događajima.

>> RATNI ZLOČINAC ILI GOSPODIN GENERAL? Žučni skup na ivici incidenta ipak završen mirno i uz razgovor

Jedan od tih dokumenata bio je prezentiran i na samome skupu - to je naredba generala Trifunovića o postupanju s vojnim objektima izdanu na samom početku ratnih zbivanja u Varaždinu, 15. rujna 1991. 

'PUCATI u iste'

U tom dokumentu - u  najkraćem - Trifunović nalaže nekoliko stvari:

  • da se vojni objekti koji se ne mogu obraniti ruše i spale
  • da se udalje "ekstremni demonstranti" od svih vojnih objekata. Prvo pucati u zrak radi upozorenja, a onda u demonstrante i "neobuzdane mase"
  • da nijedan vojni objekt ne padne u ruke neprijatelja

Ovdje prilažemo i kopiju javnosti najzanimljivijeg dijela cijelog dokumenta:

'Da je bio častan - predao bi se ranije'

Osim ovog dokumenta, Krešimir Čop nam je dostavio još četiri naredbe koje su izdali oficiri 32. korpusa kao primjena naredbi izdanih od Trifunovića koji je zapovijedao korpusom. Sažeto izloženo, ove su naredbe nalagale sljedeće postupke:

  • primanje žena dragovoljaca koje su na taj način - prema dokumentu - htjele izbjeći odlazak u jedinice civilne zaštite pod komandom HDZ-a
  • primanje regruta dragovoljaca - u kontekstu prestanka dolaska novih vojnika u JNA
  • sprečavanje odlaska vojnika iz JNA - što je podrazumijevalo i zabranu njihovog izlaska prilikom posjeta roditelja
  • podizanje borbene gotovosti na najvišu razinu - naredba koja je izdana još 2. ožujka 1991., dakle, punih 6 mjeseci prije početka sukoba u Varaždinu

- Iz priloženih dokumenata vidljivo je da je Trifunović ratni zločinac jer je naredio ubijanje branitelja, granatiranje civilnih objekata, tvornica, kulturnih objekata i varaždinske bolnice. Tek u trenutku kad je shvatio da nema pomoći od strane svojih nadređenih na koncu se predao hrvatskim braniteljima. Da je bio imalo častan, predao bi 32. korpus prije ratnih sukoba. - priopćio nam je između ostalog Krešimir Čop.

Među nekoliko funkcija koje je tih ratnih dana obavljao treba istaknuti da je bio član Kriznog štaba SO Varaždin te zapovjednik stožerne postrojbe Orion, koja je i započela borbena djelovanja protiv JNA. Branitelj Čop ustupio nam je svoju fotografiju koju je 25. rujna 1991. načinio svjetski poznati varaždinski fotograf Lupino - tada vojnik pod njegovom komandom.

Komentari