Tako poznat, a tako nepoznat

Dragutin Drk - poznanici za eVaraždin otkrili detalje iz privatnog života najbogatijeg Varaždinca

Objavljeno: 13.04.2016. 11:38

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Vindija, sport i priroda, ali ipak najviše – Vindija. Otprilike tako bi se mogao opisati život jednoga od najbogatijih Hrvata i definitivno najbogatijeg Varaždinca, 78-godišnjeg vlasnika Vindije, Dragutina Drka kojemu se prošle godine navršilo točno 50 godina otkako je toj tvrtci kao direktor na čelu. Ovih dana naš fotoreporter "ulovio" ga je na igralištu "Sloboda" za vrijeme treninga, a kako doznajemo riječ je o Drkovoj dugogodišnjoj tjednoj rutini.

Dva puta tjedno "Sloboda", dva puta tjedno tenis u društvu dvojice bliskih suradnika, otkrivaju nam njegovi poznanici kojih, vjerujte nam, izvan sustava Vindije i Koke nema mnogo te je zaista bilo teško u relativno kratkom vremenu doznati potankosti iz Drkova privatnog života. Potrudili smo se...

Međutim, na pitanje s kime se vlasnik Vindije najviše druži, odgovor njegovih poznanika glasi: "Ni s kim posebno. Dođe u Vindiju ujutro, na radnom mjestu provede osmosatno radno vrijeme, a onda ili nastavi raditi do kraja dana ili ode kući na ručak pa se vrati..."

Obiteljski ručak svetinja

Naime, kako nam neki od njegovih poznanika prepričavaju, u Drkovoj kući "svetinja" je navodno obiteljski ručak kojega njegova supruga spravlja uvijek u isto vrijeme, a kojemu, isto tako navodno, moraju nazočiti svi članovi obitelji koji se u to doba zateknu u gradu. No, prema riječima poznanika, Drkova supruga voljela bi da joj je muž više kod kuće, naročito sada kada su već oboje u godinama.

- Drk općenito voli točnost i nikada ne kasni. Primjerice, trening tenisa propusti tek ako je u pitanju neka "viša sila", no istina je, znao se povjeriti da ga supruga često pita kada će napokon nakon toliko godina što ih je proveo u firmi više i češće biti kod kuće – otkrivaju nam osobe koji su s pomalo samozatajnim varaždinskim poduzetnikom imale priliku provesti određeno vrijeme.

Odmor od nekoliko dana

Premda je poznato da on ljetuje na Krku, nije to odmor, otkrivaju nam, kakvog bi poželjeli ljudi koji si ljetovanje ne mogu priuštiti. Riječ je o kakva četiri do najviše sedam dana, a i to je uglavnom najviše bilo zbog unuka koji su sada već porasli pa manje vremena provode s djedom, kažu Drkovi poznanici.

- Pazi na kontroliranu prehranu, svinjsko meso kupuje kod svojeg mesara u gradu, a nedjeljom ga se zna vidjeti u Vindijinoj pekari kod POS-ovih zgrada u Jalkovcu. Zdrav život i priroda važne su komponente u njegovom život, zato u društvu voli pričati o uređenju eksterijera, to ga jako zanima – kažu poznanici, ističući kao primjer park kojega je Drk uredio oko svojeg dvorca u Jalkovcu.

Cigareta 'zbog mode'

Premda ga se znalo vidjeti s cigaretom te je svojedobno završio čak u novinama "jer je zapalio u vlastitoj pekari, što je zasmetalo jednu gospođu", doznajemo da je ovom poroku Drk "podlegao" onako, "iz mode". Nikad zapravo nije uvlačio dim u sebe, zaista drži do zdravoga života, zbog čega u svojim godinama i jest tako vitalan, tvrde njegovi poznanici.

Koliko god se priča o njegovim donacijama čas HDZ-u čas SDP-u ili objema strankama odjednom, a ni on se s vremena na vrijeme ne libi pojaviti na političkom skupu poput onog nedavnog HDZ-ovog u varaždinskoj Areni, bliski Drkovi poznanici kažu da o politici gotovo nikad i ne govori, odnosno govori u onoj mjeri koliko ga se ona tiče kao gospodarstvenika.

Smisao za humor

- Malo poznata njegova karakterna crta je smisao za humor. Viceve voli pričati i slušati. Vrlo je uporan, voli žar borbe, ali ga smeta, a to se najviše vidi na tenisu, kad netko nije fer u igri. Tada inače smireni karakter naglo plane – doznajemo od osoba koje s varaždinskim gospodarstvenikom provode vrijeme.

Nakon što je dugo godina bio poznat po Renaultu 5, iako je navodno imao ne jednog nego čak dva Bentleya, i to prvi u Hrvatskoj, već ima dosta vremena otkako je Renaultov „šerajzlin“ zamjenio automatskim mjenjačem Mini Coopera od 170 konja.

Prema prošlogodišnjim podacima, Drkovo poslovno carstvo generira gotovo trećinu prihoda industrijskog središta sjeverozapadne Hrvatske. Lani je njegova grupacija koja obuhvaća 14 poduzeća te zapošljava 4000 radnika ostvarila prihod veći od četiri milijarde kuna, odnosno dobit od 20 milijuna kuna. Dragutin Drk, kako pak svi kažu, i dalje ne razmišlja o mirovini...

Komentari