opasnost od još većeg pada

eTV: "SAMO NAPRIJED!" Varaždinska županija među četiri s najmanjim turističkim rastom - rastemo 0,1%

Objavljeno: 14.03.2017. 12:16

Zadnja izmjena: 14.03.2017. 19:35

Foto: Arhiva

Od 14 županija kontinentalnog dijela Hrvatske Varaždinska je lani bila među četiri njih s najmanjim godišnjim rastom u dijelu turističkih dolazaka, te jedna od dvije gdje se dogodio pad broja ostvarenih noćenja.

Prema podacima službene statistike Varaždinsku županiju lani je posjetilo 52 tisuće turista, što je 4,8 posto više nego godinu prije, no postotak je to koji je svrstava među četiri županije kontinentalne Hrvatske s najmanjim godišnjim rastom turističkih dolazaka, uz Sisačko-moslavačku, Brodsko-posavsku i Međimursku županiju koja se čak, umjesto rasta, suočila s padom dolazaka od oko 18 posto. Na ljestvici 14 županija kontinentalne Hrvatske, Varaždinska i Međimurska su jedine gdje je došlo do pada broja noćenja turista.U hotelima i drugim komercijalnim objektima Varaždinske županije ostvareno je lani 128.595 noćenja, a to je jedan posto manje nego godinu prije. U susjednoj Međimurskoj je to, pak, bilo za čak 14 posto manje.

Turistička 2016. vratila nas u 2006.

Tek prošle godine u Varaždinskoj županiji dosegnut je približno isti broj dolazaka turista kakav je bio 2006. kad je zabilježeno 51.345 turističkih dolazaka, a to je 655 manje nego lani. Prosječna godišnja stopa rasta dolazaka turista u ovu županiju kroz to razdoblje je neznatnih 0,1 posto. Istodobno, broj noćenja turista padao je po prosječnoj godišnjoj stopi od -1,8 posto. Prošle godine još uvijek nije dosegnuta 2006. kad je u ovoj županiji ostvareno 153.845 noćenja, što je 25.250 više nego lani. Kako je to prikazala službena statistika,ovom županijom prošle je godine prošetalo 24.234 stranih turista odnosno njih 4,2 posto više nego prethodne, a oni su ostvarili oko 47 tisuća noćenja, što je na godišnjoj razini pad od 14,4 posto.U hrvatskom kontinentalnom turizmu Varaždinska županija lani je ostvarila udjel od 2,6 posto u dolascima i 3,5 posto u noćenjima, čime je među ukupno 14 županija zauzela sedmo mjesto. Drži ga već desetak godina, no nastavi li rastom kakvim se kreće, vrlo je moguće da se i ta pozicija ubrzo izgubi. Na potezu su regionalna i lokalne vlasti ili bi barem tako trebalo biti.

Hrvatski kontinentalni turizam u usponu

Kontinentalni turizam u Hrvatskoj lani je na godišnjoj ostvario 9,5 posto rasta u dolascima i 12 posto u noćenjima. Kontinentalnu Hrvatsku posjetilo je nešto više od dva milijuna turista koji su ostvarili 3,7 milijuna noćenja. Turistička meka bio je Grad Zagreb na koji otpada više od polovice dolazaka i noćenja u kontinentalnom dijelu zemlje.Slijedi Karlovačka županija udjelom od 14 posto u dolascima turista i 13 posto u noćenjma, te Krapinsko-zagorska županija posto u dolascima i 7,7 posto u noćenjima.

Najveći rast turističkih dolazaka na godišnjoj razini imala je lani Vukovarsko-srijemska županija i to čak za 35 posto, uz ostvarenih više od 69 tisuća posjeta. Druga po rastu turističkih dolazaka od 30 posto bila je Krapinsko - zagorska županija koju je lani posjetilo 124.585 turista. Ujedno, to je kontinentalna županija i s najvećim rastom broja noćenja od 31 posto na godišnjoj razini, a lani ih je ostvareno 283 tisuće. Bilo bi dobro da i Varaždinska županija u turizmu krene potovima onih uspješnih i ostvari godišnji rast barem na razini hrvatskoga prosjeka. No, za tako što, moglo bi se reći, trebaju programi, novi sadržaji i posebice ljudi s vizijom koji će ovu županiju turistički uzdignuti.

Komentari