istina o nezaposlenima

ISTRAŽILI SMO Odlazi li se ranom zorom za München ili stvarno pada nezaposlenost u našoj županiji?

Objavljeno: 10.10.2016. 17:36

Zadnja izmjena: 10.10.2016. 19:29

Foto: ilustracija

Već smo u više navrata pisali o nezaposlenosti u našoj županiji oslanjajući se na biltene koje medijima redovito dostavlja Regionalni ured HZZ-a u Varaždinu, no dvojba koja se stalno pojavljuje – često izazivajući komentare čitatelja – tiče se pitanja: koliko je onih koji su „brisani“ s popisa nezaposlenih jer su našli posao, a koliko ih je, primjerice, „izbrisano“ zato što nisu prihvatili neku radnu ponudu. Isto se tako opravdano pitalo nisu li među onima koji se više ne vode kao nezaposleni i mnogi koji su s par kufera otišli raditi u Njemačku ili Irsku.

>> Nezaposlenost u županiji pala posvuda osim u Varaždinu - TOP 10 djelatnosti s najviše slobodnih mjesta

Kako bismo imali točniju sliku o ovom problemu, obratili smo se izravnim upitom ravnateljici Regionalnog uredna HZZ-a Jasenki Hutinski te dobili, valja istaknuti, prilično opširan i detaljan pisani odgovor, čije najvažnije naglaske ovdje prenosimo kako su nam i predani. Možda će nekog zaboljeti glava od ovoliko brojki, ali nužno ih je navesti ih kako bismo znali na čemu smo. Stoga, evo najvažnijih podataka za našu županiju, za period od siječnja do rujna ove godine:

  • Zaposlilo se 5024 osoba koje su prethodno bile na evidenciji Zavoda.
  • Od ove brojke njih 219 se zaposlilo u inozemstvu.
  • Prošle se godine u istom periodu zaposlilo 6054 osoba
  • Broj nezaposlenih osoba prijavljenih na HZZ-u se smanjio za 1305, dok se broj zaposlenih povećao za 1287.
  • Trenutačno poslodavci na području naše županije traže 8651 radnika, što je 13,5% više nego prošle godine u isto vrijeme.
  • Prosječan broj nezaposlenih osoba ove godine bio je 5968, što je za 1694 osobe  manje nego prošle godine.
  • Ove se godine prijavilo 6563 novih nezaposlenih osoba, što je 14,2% manje nego prošle godine. Od toga je 4190 onih koji su dobili otkaz.
  • Broj onih koji su se zaposlili je za 834 veći od brojke onih koji su izgubili posao
  • Broj onih koji su se zaposlili je za 1539 manji od broja onih koji su se prijavili na Zavod. 
  • 1526 osobe je "izbrisano" iz evidencije Zavoda zato što su ili neaktivne (1442) ili su odbile ponuđeni posao ili obrazovanje (57). 

Što podaci kažu, a što ne kažu

  • Prvo, podaci jasno kažu da se povećava broj zaposlenih i smanjuje broj nezaposlenih. Taj trend nije jednoznačan - primjerice, manje ih se zaposlilo ove godine nego prošle - ali je neupitan.
  • Drugo, očito da većina izbrisanih iz evidencije Zavoda jesu oni koji su se zaposlili. 
  • Podaci ne tvrde da se samo 219 ljudi zaposlilo u inozemstvu, nego samo navode brojku onih koji su po tom osnovu izašli iz evidencije HZZ-a. Gotovo svi mi znamo nekog tko nije bio nezaposlen (ili barem nije bio na HZZ-u), pa je otišao u inozemstvo
  • HZZ nema evidenciju - niti je može imati - koliko je nezaposlenih jednostavno prestalo dolaziti u Zavod i zaputilo se u smjeru Münchena ili Dublina. Osim onih 1526 "neaktivnih", imamo i 378 onih koji su se jednostavno odjavili sa Zavoda. Nitko ne može sa sigurnošću reći koliko njih su  i dalje ovdje, a koliko ih je sreću odlučilo naći preko granice.

Iz podataka se, dakako, ne može iščitati što je točno uvjetovalo ovaj pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, no to nije ni u nadležnosti HZZ-a. Općenito, može se ustvrditi da s jedne strane postoji određeni rast industrijske proizvodnje i izvoza. S druge strane, brojni zaposlenici napuštaju svoja radna mjesta kako bi našli bolje plaćeni posao u inozemstvu. Koji je od ovih faktora koliko pridonio - tema je većeg istraživanja. Napokon, ovi podaci ne govore ništa o životnom standardu, plaćama i ostalim detaljima, no o tome bi se, što bi narod rekao - "dalo govoriti"...

Komentari