odgojni dom blizu grada

RASPITALI SMO SE Što Pahinsko poduzima da spriječi ekscese - i koliko ih zapravo ima?

Objavljeno: 20.10.2016. 11:37

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever / Arhiva

U odgojnom domu Pahinsko, samo par stotina metara povrh Ivanca, u ovom trenutku boravi tridesetak mladića. Ustanova nije zatvorenog tipa, izlazak u grad im je omogućen i tu ponekad zna doći i do određenih ekscesa, pa i do tuče s lokalnim mladićima. O tome što se točno i kako događa i što se poduzima razgovarali smo s ravnateljem doma Sašom Bezuhom.

- Znale su se takve situacije događati. Problem je što ako tko dođe u sukob s nekim našim dečkima, onda i ostali korisnici Doma priskaču u pomoć. Jednom nas je začudilo kad se takvom sukobu priključio i mladić koji je inače bio tih i povučen, volio čitati. Kad smo ga pitali zašto je to napravio, rekao je da su svi išli, pa i on. Jednostavno je među njima jak osjećaj solidarnosti.

Javnost često percipira vašu ustanovu kao mjesto za mlade kriminalce, pa ih se zbog toga boji.

- Dio naših korisnika jesu ovdje po sudskim odlukama, ali drugi dio korisnika nisu počinili nikakva kriminalna djela. Istina je da svi oni imaju određene probleme u ponašanju, što ne znači da su svi nasilni i skloni prestupanju zakona.

'Izlazimo u javnost da bi nas bolje upoznali'

I što onda činite kad dođe do sukoba s lokalnim dečkima?

- Obavezno odemo i imamo poseban postupak kojim nenasilno izdvajamo jednog po jednog našeg korisnika iz sukoba. Smirujemo ga, objašnjavamo da nema razloga tući se. No, sada su ti slučajevi puno rjeđi, manje je korisnika i lakše se kontrolira situacija. Nekoć ih je bilo 50, to stvarno nije bilo lako.

Uspijevate li kako uspostaviti odnose s Ivančanima tako da ne dođe do ovakvih problema?

- Mi se više i bavimo prevencijom. Kad god je neka prikladna akcija od strane Grada - mi se pridružimo. Također idemo vani reklamirati naše proizvode, imamo štandove gdje ih prodajemo. Nedavno je naše bučino ulje na jednom natjecanju osvojilo drugo mjesto i mi onda takve stvari promoviramo. Tu imamo mali problem što u našem promotivnom materijalu ne smije biti slika naših korisnika, ali se ipak trudimo da to dođe do javnosti, da se vidi sve ono pozitivno za što su ti dečki sposobni.

>> Oni nisu 'zločesti dečki'! U Pahinskom razvili proizvod konkurentan trgovačkim centrima - pročitajte

Komentari