opasne tajne organizacije

Spašavanje ljudi iz ralja kultova: 'Varaždinsko je područje plodno tlo za sekte koje navode mlade na samoubojstvo'

Objavljeno: 13.10.2016. 20:27

Zadnja izmjena: 13.10.2016. 20:38

Foto: Željko Porobija

U središtu Varaždina, u prostorima Društva Crvenog križa Varaždinske županije, razgovaramo s psihoterapeutom Nebojšom Buđanovcem, koji se kao voditelj Tima za krizna stanja bavi - između ostalog - i pomaganjem žrtvama opasnih (polu)tajnih organizacija.

Zanima nas za početak o kakvim se točno organizacijama radi i postoje li one na području Varaždina.

- Sekta ili kako ih češće nazivamo - kult, jest organizacija koja nije dio svjetskih religija. Imaju svoja unutarnja pravila, tajne koje se postupno otkrivaju i gurue koji manipuliraju svojim članovima. Hrvatska je općenito raj za kultove jer se zakonodavac ne bavi sa svim zakučastim pravnim pitanjima, a naša lokalna sredina je zbog svoje otvorenosti osobito pogodna za razvoj sekti. Nisu sve opasne, primjerice Hare Krišna su dosta benigni, ali u Varaždinu imate i sotonističke sekte, te Ordo Templi Orienti, koji su puno opasniji.

Mučni izlazak iz kulta

Kako u stvari netko završi u kultu?

- Uđu jer im se ponude obećanja, ali im se ne predstave činjenice. Postupno im se otkrivaju "istine", pa ih se usisa da onda više ne mogu ni izaći. Ako pokušaju - onda im se prijeti ili fizički ili materijalno. Nedavno sam imao slučaj jedne žene koja je u takvom kultu provela 15 godina. Kad je konačno izašla, guru joj je prijetio da će tražiti sve novce koje joj je on navodno dao, iako je u stvarnosti ona zarađivala za njega prošnjom, prodajom i na slične načine.

Tko se Vašem timu obrati za pomoć i u čemu im onda pomažete?

- Neki dođu kod mene dragovoljno, upravo kao ova žena koju sam spomenuo. Ona je nakon svog tog vremena provedenog u sekti jednostavno postala izgubljena, bez smisla za realni život. Ono što mi onda radimo jesu psihoterapeutski tretmani kako bi osoba shvatila što se s njom dogodilo, kako su je manipulirali te da potom stekne dovoljno samopouzdanja za nastavak normalnog života. Moje je glavno načelo da jedino istina može izbaviti ljude i zato im govorim istinu. To je dug proces, nekada traje i godinama.

Kako ocjenjujete uspješnost Vaših terapija?

- Uspješnost je visoka onda kada osobe samostalno dođu, a vrlo mala kada nekog roditelji dovedu i to dok je još pod stalnim utjecajem gurua. To je kao da praznite more vedrom.

Izvlačite li ljude iz kultova?

- Ne bavim se time, osobito ne ako se radi o punoljetnim osobama. Kod nas znaju doći i roditelji maloljetnika koji traže pomoć. Naše su ovlasti ograničene, ne možemo nekoga na silu izvući. Ali djelujemo u situacijama kad postoji opasnost da bi mlada osoba počinila samoubojstvo.

Navođenje na samoubojstvo

Sjećamo se da se o tome govorilo još dosta davno, onaj slučaj Crne ruže za koji se nikada nije razjasnilo radi li se o istini ili o urbanom mitu.

- Nažalost, radi se o istini, Crna ruža je zaista postojala i njezin utjecaj se osjeća i danas. Imate sotonističke sekte koje u svom učenju imaju ideju da trebaju nekoga navesti na samoubojstvo. I takvi su se slučajevi događali i u našoj zemlji i u našem kraju. Mi onda radimo na sprečavanju samoubojstva i, kada se radi o onima povezanim sa sektama, do sada smo spriječili nekih tridesetak samoubojstava po cijeloj Hrvatskoj. Jednom prilikom se nekoliko mladih osoba kanilo ubiti i to smo, uz suradnju roditelja, uspjeli spriječiti. Ne uspijemo uvijek, i onda nam dolaze roditelji preminule djece koji žele saznati istinu o tome što se dogodilo.

Može li se rad takvih sekti nekako policijski pratiti i suzbiti?

- Policija se dakako bavi svojim poslom, no neke od sekti imaju utjecaja i na sistem. Imali smo slučaj kada jednostavno nitko nije ispitao tko je s mladom osobom bio neposredno prije samog samoubojstva - iako su postojale jake indicije da osoba nije bila usamljena. Ni nakon više godina istraga nije došla do novih podataka.

Što onda mi kao obični građani uopće možemo učiniti?

- Kao prvo, upoznati se s činjenicama, zato i dajem ovaj intervju. Kao drugo, nisam nikad sreo nekog sektaša da je došao iz normalne obitelji. - znakovito na kraju razgovora poručuje Buđanovac.

Komentari