hrabrost i lavlje srce

VIDEO/FOTO Ispovijest naših vatrogasaca koji su neumoljivo gasili požar proteklih dana podno Mosora

Objavljeno: 21.07.2017. 20:25

Zadnja izmjena: 21.07.2017. 23:06

- Krenuli smo u ponedjeljak oko 20:30, a u Žrnovnicu smo stigli u pola 5 ujutro. Preko veze odmah smo čuli kako gori ljudima u Sitnom Gornjem gdje je bila potrebna hitna pomoć jer nema vatrogasaca. Odmah smo krenuli u akciju. Ovim riječima započela je potresna priča naših varaždinskih vatrogasaca.

Tako su ovi hrabri vatrogasci iz DVD-a Varaždin, Miroslav Časek i Željko Aleksić započeli svoju priču nakon što su se jučer vratili iz Žrnovnice gdje su posljednjih dana sudjelovali u akciji gašenja požara koji je zahvatio Splitsko-dalmatinsku županiju. U gašenju je sudjelovalo troje vatrogasaca iz DVD-a Varaždin, iz JVP njih petero, iz DVD-a Bedenec, DVD-a Ivanec, DVD-a Kamenica i DVD-a iz Gornjeg Kučana sa po jednim vatrogascem te njih osmero iz susjedne županije - Međimurja.

- Uspjeli smo obraniti čitavo selo, radili smo 10-12 sati bez prestanka, a imali smo odmor od niti pola sata. Prilikom dolaska na mjesto požara naišli smo na mještane koji su sami pokušavali ugasiti požar s kantama vode. Kada su vidjeli nas, kao da su vidjeli Boga, bilo je opće narodno veselje. - priča nam Miroslav.

Dodaje, kako su mještani bili uplakani, u suzama, panici i skroz izgubljeni jer ostali su bez domova koje je odnjela vatrena stihija i to pred njihovim očima.

- Gorjelo je 6 hektara, odnosno negdje oko 10 km površine, a nas 20-tero je bilo raspoređeno po čitavom nepristupačnom terenu. - kazao je Željko.

Prvi požar gasili 6 sati bez prestanka

U Žrnovnicu su naši hrabri vatrogasci stigli s dva kombija i dvije cisterne (točnije s 12 tisuća litara vode) koja nije bila dostatna da se ugasi sva silna vatrena buktinja.

- Prvi požar gasili smo 6 sati bez prestanka kroz žbunj i nepristupačan teren, a gorjela je makija i nisko raslinje. Bila je sreća što u tom dijelu nije bilo borova, jer nas 20 ne bismo uspjeli uhvatiti taj požar, bor sam po sebi gori ko šibica. Što se tiče vjetra, i tu smo također imali sreće, nije ga hvala Bogu bilo jer po iskustvu znam da ne bismo u tom slučaju ni ulazili unutra. Ugrozili bi sami sebe. - prepričava nam Miroslav.

Kanaderi ne lete po noći

- Taj isti dan, u noći, kanaderi zbog vjetra nisu uopće poletjeli već tek kasnije popodne. Dok smo mi već sanirali. A i letjeli su niže od nas, a ne po našem području. - nastavlja priču Željko.

Naši vatrogasci bili su oduševljeni reakcijom mještana, a prema njihovim riječima, tekle su im suze radosnice od sreće što su im došli u pomoć.  

- Praktički smo otjerali mještane s ceste kako ne bi netko od njih stradao. Oni su već probdjeli noći i noći pokušavajući spriječiti da im kuće ne izgore i bili su jako umorni. Bolje da mi nastradamo nego oni. U dva dana boravka na tom području, mi smo bili jedini vatrogasci. - kaže Miroslav.

Potpora i pomoć od župnika i mještana

Nešto kasnije, mještani su im došli dati potporu, donijeli su im hranu i vodu. Nakon drugog požara kod mjesta Gornje Sitno pri vrhu Mosor za kojeg ima je trebalo dva sata da ga ugase, bilo je potrebno 400-tinjak metara cijevi kako bi 20 vatrogasaca uspjelo obuhvatiti požar s tri mlaznice. Vatrogasci nisu spavali u komadu 24 sata od kada su krenuli iz Varaždina.

- Lokalni župnik otvorio nam je crkvu i rekao neka slobodno uđemo i odmorimo. Nismo mu htjeli zmazati, ali on je inzistirao na pomoći, od hrane pa do vode. Nakon toga došli su nam reći da nas čeka spreman smještaj u njihovom mjesnom odboru gdje smo prenoćili. - rekao je Miroslav oduševljen župnikovom reakcijom.

U mjestu Žrnovnica i u Gornjem Sitno nije bilo struje ni vode, pa iz tog razloga ni pumpe nisu mogle raditi kako bi iz hidranta izvlačile vodu, već se po istu išlo 10-tak kilometara dalje. 

- Reakcija našeg zapovjednika dislokacije iz JVP Varaždin bila je pravovremena, a 10 minuta kasnije, tog sela valjda više ne bi ni bilo jer vatra bi zahvatila sve. - rekao nam je na samom kraju Željko.

 

 

 

Komentari