Marija Škaričić je Shooting Star 2011!

Objavljeno: 16.12.2010. 17:52

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Screenshot

Hrvatska glumica Marija Škaričić uvrštena je među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica programa Shooting Stars 2011, koji svake godine predstavlja nove glumačke nade europske kinematografije. Shooting Stars je inicijativa European Film Promotiona (EFP-a) koji okuplja nacionalne filmske ustanove i agencije za promidžbu filma zemalja članica, među kojima se od 2009. godine nalazi i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Odlukom međunarodnog žirija od pet filmskih profesionalaca (među kojima je bio i Čedomir Kolar), Marija Škaričić je primljena u 'društvo odabranih' kao druga hrvatska predstavnica zaredom nakon Zrinke Cvitešić (2010.). Na predstojećem 61. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Škaričić će biti predstavljena kao jedna od najtalentiranijih mladih europskih glumica te će joj biti dodijeljena nagrada Shooting Stars.

Među deset najboljih izabrana je na temelju svoje posljednje uloge u najnovijem filmu Dalibora Matanića 'Majka asfalta' koji joj je donio Zlatnu Arenu. Njezinu ulogu u tom filmu žiri Shooting Starsa je komentirao riječima: 'Dojmljiva tehnika Marije Škaričić s lakoćom obuhvaća čitav niz emocionalnih stanja, od krhkosti do snage. Klasična raznovrsna glumica, sposobna i za eleganciju i za oštrinu.'

Za ulazak u Shooting Stars važna su bila i njezina ostala glumačka ostvarenja u domaćim i stranim filmovima, među kojima se izdvajaju: 'Shahada', njemački debitantski film afganistanskog redatelja Burhana Qurbanija koji je premijerno bio prikazan u glavnoj konkurenciji 60. Berlinalea, kao i 'Žuti mjesec', kratkometražni film redatelja Zvonimira Jurića u kojem Marija Škaričić tumači glavnu žensku ulogu.

Škaričić je osvojila i nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu u filmu 'Ta divna splitska noć' Arsena A. Ostojića, a drugo Srce Sarajeva dobila je za 'Gospođicu', višestruko nagrađivani film redateljice Andree Štake nastao u švicarsko-njemačkoj koprodukciji. Mariju ćete moći pratiti na crvenom tepihu Berlina od 12. do 14. veljače, kada se program Shooting Stars 2011. održava u sklopu 61. Berlinalea.

filmski.net



Komentari