Najbolji filmovi koje možete gledati početkom godine

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 05.01.2011. 08:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Ilustracija

Iako je glavnina kinorepertoara iz godine u godinu sve više napućena filmovima čiji nas agresivni marketing više uvjerava da ih moramo vidjeti, nego što nam imaju što za reći i pokazati, na repertoaru se nađe i zanimljivih naslova koji imaju nešto ponuditi za cijenu ulaznice. To su filmovi za koje se ne može reći tek da ih se gledalo, nego da se ima nešto za reći i o njima samima.

Predstavljamo deset najzanimljivijih filmova u sljedećem tromjesečju. Ne radi se o “najboljim filmovima” - lista takvih bila bi poprilično drukčija - ne radi se također ni o jedinim zanimljivim filmovima u sljedećem kvartalu. Ovdje nudimo reprezentativni presjek ponude po principu “za svakog ponešto”; od nagrađivane rumunjske drame “Ako mi se fućka, fućkam” do najnovije ekstravagancije Jamesa Camerona (kao producenta) kojim će 3D tehnika, tehnika filma budućnosti nastaviti preuzimati dominaciju.

Filmovi

JOŠ JEDNA GODINA

R: Mike Leigh

G: Jim Broadbent, Ruth Sheen

U humornoj drami redatelja “Tajni i laži” bračni par koji je uspio unatoč godinama braka ostati sretan postaju okruženi prijateljima i članovima obitelji kojima ne ide baš tako dobro.

U kinima 13. siječnja


CRNI LABUD

R: Darren Aronofsky

G: Natalie Portman, Vincent Cassel

Baletna plesačica koja dobije ulogu u “Bijelom labudu” počinje polako gubiti osjećaj za stvarnost i ponašati se više poput crnog nego bijelog labuda.

27. siječnja


BURLESKA

R: Steve Antin

G: Cher, Christina Aguilera

Mjuzikl-drama o mladoj provincijalki koja dolazi u Los Angeles i zapošljava se u klubu na izdisaju koji vodi bivša plesačica. Stvari s filmom stoje kao i s klubom; zaboravite li na artizam, nešto glamoura i tijela mogli bi učiniti svoje.

3. veljače


KRALJEV GOVOR

R: Tom Hopper

G: Colin Firth, Helena Bonham Carter

Povijesna drama sa sedam nominacija za Zlatni globus o britanskom kralju Georgeu VI, lošem govorniku koji uzima satove govorništva da bi mogao biti vrijedan svoje funkcije.

3. veljače


127 SATI

R: Danny Boyle

G: James Franco, Amber Tamblyn and Kate Mara

Režiser “Trainspotting” i “Milijunaša s ulice” neke užasava, ali nikoga ne ostavlja ravnodušnim ekranizacijom istinite dramatične priče o planinaru, zaglavljenom u kanjonu, koji nije imao drugoga izbora za preživljavanje osim da samom sebi prereže ruku. Rezanje ruke nije glavna tema, ali sasvim sigurno ostaje najviše u pamćenju.

10. veljače


BIJEG IZ GULAGA

R: Peter Weir

G: Jim Sturgess, Ed Harris, Colin Farrell

Povratak australskog majstora (“Svjedok”, “Piknik u hanging Rocku”) režiji nakon sedam godina istinitom pričom o grupi vojnika koja je 1940. pobjegla iz sibirskog logora.

17. veljače


ČOVJEK ZVAN HRABROST

R: Joel i Ethan Coen

G: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld

Prerada vesterna o tvrdokornom šerifu koji pomaže tvrdogklavoj djevcojci pronaći ubojicu svoga oca. Za original iz 1969. John Wayne je dobio svog jedinog (utješnog) Oscara.

24. veljače


SANCTUM 3D

R: Alister Grierson

G: Ioan Gruffudd, Rhys Wakefield

Akcijski 3D triler u produkciji Jamesa Camerona o podvodnoj ekspediciji u najljpšu i najnepristupačniju pećinu na Zemlji. I stvari naravno krenu loše...

10. ožujka


AWAY WE GO

R: Sam Mendes

G: John Krasinski, Maya Rudolph, Allison Janney

Uvijek je zanimljivo pogledati što je novoga napravio redatelj “Vrtloga života”. Priča govori o mladom bračnom paru koji očekuje bebu i putuje po Americi u potrazi za svojim novim, savršenim domom.

10. ožujka


AKO MI SE FUĆKA, FUĆKAM

R: Florin Serban

G: George Pistereanu, Ada Condeescu

Rumunjski film doživljava vrhunce kao svjetska atrakcija, a redatelj ove drame, zapažene lani u Berlinu, o mladom delikventu koji se vraća kući, jedan je od zaslužnijih za to.

24. ožujka



Agencija VLM

Komentari