U Rogozu održana session promocija Subkulturnog azila Maribor

Objavljeno: 28.11.2012. 19:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U legendarnom klubu Rogoz održana je prva eksperimentalna session/promocija Subkulturnog azila Maribor pod vodstvom Dušana Hedla ( inače člana legendarne slovenske art/punk/provokativne grupe CZD), uz tehničku potporu Petera Dobaja iz kultnog studija „STUDIO OB MEJI“, Hrvoja Horvatića ispred Hrvatske udruge glazbenika HUG Varaždin i uz podršku Koncertnog ureda Varaždin.

Promocije je održana povodom objavljivanja vinilne LP kompilacije EX YU ELECTRONICA vol. III (skrećeno EYE 3) – podnaslov DIKTATURA-HUMOR-AGRESIJA. Ploča je objavljena u limitiranom izdanju od 500 primjeraka, a na njoj se nalaze rariteti kao npr. snimke Damira Martinovića Mrle iz grupe STRUKTURNE PTICE koju on sam voli nazivat i LET1. Iz toga projekta nastao je LET2 sve skupa preteča kasnije poznate i razvikane grupe LET3.

Promocija ploče i istodoban elektro-session sa starim analognim sintesajzerima bili su dio šire promotivne turneje projekta EX YU ELECTRONICA koja obuhvaća Varaždin, Zagreb, Novi Sad, Beograd i Tuzlu.

Uz zanimljive prezentacije originalnih analognih synthova kao što je legendarni Korg MS-20 postavljen je i originalni ATARI VIDEO SYNTH iz 1976. kojeg je nabavio i restaurirao Varaždinac Marko. Ovo je bila jedna od rijetkih prilika varaždinskoj publici ne samo da sluša mogućnosti analognih synthova starih i preko 30 g, nego i posebna prilika da aktivno sudjeluju u sessionu svirajući na tim istim uređajima što je velik dio publike prihvatio s oduševljenjem.

Uz experimentalu session svirku svakako treba spomenut i cure iz udruge KRPE I KONCI  koje su svojim programom i vizualno upotpunile ovaj nesvakidašnji glazbeni experiment.

No, neočekivani vrhunac večeri , pred sam kraj sessiona, pretvorio se malu varaždinsku senzaciju. Nakon više od 15 g. u Rogozu je zasvirao legendarni varaždinski „Bali-Beg“ elektronske glazbe - GJURAJ!!

Poznavateljima raznovrsne varaždinske urbane scene ovo ime je itekako poznato, no za sve vas koji niste imali čast pohodit legendarne koncerte 90-tih, iza alter ega GJURAJ krije se varaždinski mag elektro glazbe g. Jurica Majnarić. Bila je čista uživancija slušat hrvatsku himnu u elektronskoj obradi na staroj analognoj Yamahi ili elektronske klasike (Kraftwerk/J.M.Jarre) na KORG-u MS 20.

Sve u svemu, posebna večer u posebnom klubu sa posebnom publikom. Neprocjenjivo iskustvo i definitivno uspješan experiment.

Komentari