slavna povijest glazbe

VIDEO: ZNATE LI KOJA JE NAJSTARIJA BOŽIĆNA PJESMA? I naš je kraj imao ulogu u povijesti božićne glazbe

Objavljeno: 25.12.2016. 12:51

Foto: YouTube/Screenshot

Skladbe i pjesme pisane za Božić imaju povijest dužu od tisuću godina - i u toj povijesti i naš kraj ima svoje značajno mjesto. Najpoznatije božićne pjesme relativno su novijeg datuma - "Tiha noć" je napisana za povijest ne tako davne 1818. godine.

Ipak se najstarijom božićnom pjesmom smatra Jesus refulsit omnium, koju je u četvrtom stoljeću napisao crkveni otac Hilarije iz Poitiersa, poznat po svojoj čvrstoj obrani Isusovog božanstva. S obzirom da nije bilo notnog zapisa, danas samo iz cjelokupne glazbene tradicije onog vremena možemo nagađati kako je ta pjesma stvarno zvučala. Ovdje donosimo jednu suvremenu izvedbu nastalu u gregorijanskoj tradiciji.

Lepoglava prije Amerike

Europski su narodi počeli dobivati svoje božićne pjesme negdje od 15. stoljeća - Englezi su svoju tradiciju započeli 1410. godine, a nešto prije pjesme o Božiću skladaju i talijanski autori. Naša božićna glazba ima zasigurno vrlo daleke korijene u prošlosti - za neke kršćanske pjesme se zna da su bile obrade ranijih koledarskih, pretkršćanskih napjeva. Prvi zapis tih pjesama - i to s notama - ostavili su nam pavlini u svojoj pjesmarici iz 1644. godine. Oni su svoja glavna sjedišta tada imali u Lepoglavi - gdje su ostale sačuvane i njihove orgulje - i u Lepoglavskoj Purgi. Bilo je to pet godine prije no što će Amerikanci dobiti svoju prvu božićnu pjesmu. O glazbenoj ostavštini Pavlina pisao je jedan drugi poznati Lepoglavčanin Ladislav Šaban.

Komentari