Bednja: Problemi s naplatom komunalnih naknada

Objavljeno: 19.03.2011. 10:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: bednja.hr

Brojni građani općine Bednja odbijaju platiti po nekoliko desetaka kuna komunalne naknade tvrdeći da nemaju nikakvih primanja, iako je poznato da žive u zajedničkom kućanstvu s članovima obitelji čija su primanja i više nego solidna.

- Iznosi komunalne i grobne naknade što su ih građani dužni Općini Bednja popeli su se na više od milijun kuna, a to je čak petina općinskoga proračuna! K tome, masovno ne plaćaju porez na kuće za odmor, naknadu za uređenje voda i sufinanciranje cesta, a istodobno zahtijevaju da im te iste ceste i odvodnju oborinskih voda uredno održavamo, da im se javna rasvjeta ne gasi i da im javne površine budu čiste i uredne. Budući da takve usluge više nemamo odakle financirati, u suradnji s jednom odvjetničkom kućom krenuli smo u ovršne postupke – izjavio je načelnik Bednje Mirko Bistrović.

Pritisnute lošim priljevom novca u proračun, koji je u odnosu na isto razdoblje lani manji čak 19 posto i istodobnim zahtjevima mještana da im se komunalni standard ne smanjuje, općinske službe najprije su krenule s ovrhama na primanja najvećih dužnika, a zasad nisu „dirane“ plaće i mirovine građana koji Općini duguju manje od 200 kuna.

- O tome kakva je naplata potraživanja najbolje svjedoče primjeri pojedinih naselja. Primjerice, u Ježovcu Gornjem naplaćeno je tek 5 posto potraživanja, u Osonjaku 8 posto, u Vranojelju 18,5, dok se u Rinkovcu, Donjem Ježovcu, Meljanu, Purgi Bednjanskoj i Vrbnu naplata kreće od skromnih 20 do 27 posto. U Pašniku, Jamnu, Vrhovcu i Jazbini Cvetlinskoj naplaćeno je oko trećine ukupnih potraživanja. U Bednji, Benkovcu, Brezovoj Gori i Cvetlinu postotak naplate je nešto veći od 50 posto, dok je u Šinkovici Bednjanskoj i Šaškoj te u Velikom Gorencu naplata nešto bolja, preko 60 posto – ističu u općinskim službama. Budući da je naplata niska, općinski proračun je pod golemim pritiskom obveza koje se nemaju odakle financirati. K tomu, u Općini su ljuti na državu koja im je izmjenama zakonskih propisa uzela dragocjenih 710.000 kuna, što se i te kako osjeća u općinskoj blagajni.

- Žalosti nas ponašanje nekih građana. Kad je država ukinula besplatne udžbenike, na trošak proračuna osigurali smo besplatne udžbenike siromašnoj djeci. Kako bismo svim ostalim roditeljima olakšali teret otplate knjiga, Općina ih je izdavaču unaprijed platila, a roditelji su nam taj novac trebali vratiti obročno. Međutim, mnogi od njih ni nakon dvije godine nisu nam vratili novac – žali se Bistrović.

Ističe također da brojni građani odbijaju platiti po nekoliko desetaka kuna komunalne naknade tvrdeći da nemaju nikakvih primanja, iako je poznato da žive u zajedničkom kućanstvu s članovima obitelji čija su primanja i više nego solidna. No, napominje, u Općini pripremaju nove odluke kojima će takvoj praksi doskočiti.

Agencija VLM
Foto: bednja.hr

Komentari